- China ziet enorme hoeveelheden kapitaal uit zijn financiële markten stromen.
- In de eerste zes maanden van het jaar zag China een netto uitstroom van 101 miljard dollar aan aandelen, obligaties en directe investeringen.
- China heeft daarvan ruim 45 miljard dollar bestempeld als “foutief en nalatig”, wat waarschijnlijk duidt op het wegsluizen van geld via illegale of semi-legale kanalen.
- Lees ook: Chinese beurzen lager na militante speech van president Xi Jinping, die gaat voor derde termijn van 5 jaar
Er stroomt al maanden een enorme hoeveelheid kapitaal weg uit de Chinese financiële markten, nu de Chinese yuan in waarde blijft dalen. En een groot deel van dat geld lijkt het land niet op een legale manier te verlaten.
In de eerste zes maanden van 2022 zag China 101 miljard dollar aan kapitaal uit aandelen, obligaties en directe investeringen wegstromen, aldus persbureau Reuters. Maar ruim 45 miljard dollar daarvan is door China bestempeld als “fout en/of nalatig”, wat waarschijnlijk duidt op het wegsluizen van geld via illegale of semi-legale kanalen.
De exodus is ingang gezet door de dalende Chinese yuan, die tot nu toe elf procent is gevallen is ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit maakt Chinese beleggingen voor buitenlandse investeerders minder waard, als ze die omrekenen in dollars.
In plaats van de rente te verhogen, zoals centrale banken in de VS en Europa doen, blijft China juist de rente verlagen in de hoop het economie tij te kunnen keren. En dat terwijl het land ook nog eens te maken heeft met een flinke dip op de huizenmarkt.
Gelukkig voor China blijft de handelsbalans tot nu toe nog positief, omdat de waarde van de export de import blijft overtreffen. Maar er zijn tekenen aan de horizon die erop wijzen dat beleggers op zoek zijn naar manieren om hun geld uit China weg te kunnen halen en de kapitaalcontroles te omzeilen.
De Bond Connect, een marktplaats die het vasteland van China verbindt met de meer open markt van Hongkong en andere wereldwijde financiële markten, zag in augustus een uitstroom van 42 miljard dollar. Om een idee te geven van hoeveel dit is: in maart van dit jaar was er een netto uitstroom van kapitaal van ‘slechts’ 2,2 miljard dollar.
Daarnaast is het aantal zogenoemde family offices in Singapore sterk toegenomen. Dit zijn private vermogensbeheerders die het privé-vermogen van zeer rijke families beheren. Singapore is momenteel een topbestemming voor rijke Chinezen om hun vermogen te stallen.