China heeft de macht om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, zegt de Finse president Alexander Stubb deze week in een interview met persbureau Bloomberg.

China heeft enorme invloed op Rusland gekregen, omdat de Russen steeds meer op China zijn gaan leunen om onder de strenge economische sancties van het Westen uit te komen, stelt Stubb. Het gaat hierbij onder meer om de verkoop van Russische ruwe olie aan China, en de levering van belangrijke technologie door Chinese bedrijven aan Rusland.

Lees ook: EU legt sancties op aan 19 Chinese bedrijven die Rusland helpen bij oorlog in Oekraïne

“Ik denk dat Rusland zó afhankelijk is van China op dit moment, dat een telefoontje van president Xi Jinping de hele crisis zou oplossen”, zei Stubb over de Chinese leider. “Stel je voor dat hij iets zou zeggen als: ‘Het is tijd om over vrede te gaan praten’, dan zou Rusland daar gehoor aan moeten geven. Ze zouden geen andere keuze hebben”.

China heeft op lange termijn baat bij goede relaties met westerse landen

Finland sloot zich in april 2023 bij de NAVO aan. Een besluit dat een direct gevolg is van de Russische inval in Oekraïne.

Volgens Stubbs heeft China in principe baat bij een vreedzame oplossing voor het conflict in Oekraïne. "Als China echt geïnteresseerd is in een harmonieuze relatie tussen landen, kan het een land als Rusland niet toestaan om een agressieve oorlog tegen een andere onafhankelijke natie te voeren", gaf hij aan tegenover Bloomberg.

Afgelopen mei ontmoette de Chinese president Xi Jinping de Russische leider Vladimir Poetin in Beijing. Daarbij legde Xi de nadruk op China's wens voor een conferentie over internationale vrede, waaraan Rusland en Oekraïne ook deel moeten nemen. Maar China liet zich afgelopen juni niet zien op een Oekraïense vredesconferentie in Zwitserland, omdat Rusland niet was uitgenodigd.

"China staat erop dat een internationale vredesconferentie steun moeten krijgen van zowel Rusland als Oekraïne, met gelijkwaardige deelname van alle partijen. Daarbij moeten vredesvoorstellen op een eerlijke en gelijke manier besproken worden", zei woordvoerder Mao Ning van de Chinese Buitenlandse zaken eerder over de Zwitserse bijeenkomst.

Analisten denken dat China tactisch voordeel ziet, als VS druk is met Oekraïne, met oog op eigen ambities in Azië

"De voortdurende steun van de VS aan Oekraïne (...) is in het belang van Beijing", betoogde analist Chels Michta van het Center for European Policy Analysis afgelopen mei in een analyse.

Michta onderbouwde dit door te stellen dat het vermogen van de VS om zich te doen gelden in Azië op militair vlak beperkter zijn, als de Amerikanen militair gezien sterk gebonden zijn aan Europa vanwege het conflict in Oekraïne.

Dit zou de kansen om een "regionale hegemonie in de Indo-Pacific" te bewerkstelligen vergroten. "Daarom is het duidelijk dat Oekraïne enorm belangrijk is voor China en dat China baat heeft bij een aanhoudend conflict", aldus Mitcha. Dit kan ook meespelen bij de ambities van China ten opzichte van Taiwan.

LEES OOK: Zo kan China zonder invasie de controle krijgen over Taiwan