- De Chinese overheid wil de populaire betaalapp Alipay opsplitsen om zo persoonlijke data van klanten uit handen te halen van fintechbedrijf Ant Group.
- Het is de volgende dreun die de Chinese overheid uitdeelt aan het zakenimperium van techmiljardair Jack Ma.
- Beijing probeert met strengere regelgeving de grote macht van techbedrijven terug in handen van de staat te krijgen.
De Chinese overheid wil dat financiële dienstverlener Ant Group de populaire betaaldienst Alipay opsplitst, meldt zakenkrant The Financial Times.
Meer dan een miljard mensen gebruiken deze betaalapp onder andere als creditcard of coronapas, of om te bankieren, geld te lenen en gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Eerder droegen Chinese toezichthouders Ant Group – net als e-commercebedrijf Alibaba onderdeel van het techimperium van ondernemer Jack Ma – al op om twee kredietdiensten Huabei (vergelijkbaar met een creditcardbedrijf) en Jiebei (verstrekker van kleine ongedekte leningen ) als aparte bedrijven open te stellen voor investeerders.
Beijing voert druk uit op Ant Group
De opsplitsing van Alipay zou Ant Group volgens The Financial Times dwingen om gebruikersdata over te dragen aan een kredietbeoordelingsorganisatie die deels in handen is van de staat.
"De overheid gelooft dat de macht van big tech voortkomt uit hun controle van data", zeggen bronnen tegen de krant. "Beijing wil daar een einde aan maken."
Deze laatste zet van Beijing is de meest zichtbare poging om de macht van het fintechbedrijf te beperken. Eind vorig jaar blokkeerde de Chinese overheid de langverwachte beursgang van Ant Group. Sindsdien verloor de financiële dienstverlener van Jack Ma zeker de helft van haar waarde, volgens investeerder Fidelity.
Beurzen reageren sterk op nieuwe klappen big tech
De beurs in Hongkong reageerde maandag sterk op het nieuws over Alipay. In de vroege uren van maandag dook de aandelenkoers van Alibaba 6 procent in de min. Ook de Hang Seng-index daalde met 2,3 procent.
Vrijwel alle sectoren in de techwereld in China staan de afgelopen maanden toenemende druk van de overheid. Zo legt de overheid gamen aan banden. Kinderen onder de 18 jaar mogen nog maar drie uur per week achter de computer spelletjes spelen. Een klap voor gamegiganten als Tencent, waarvan de koers in Hong Kong ook vanochtend drie procent in het rood schoot.
Afgelopen week stuurde Beijing maaltijdbezorg- en taxidiensten ook aan om de salarissen te verhogen en werknemers meer rustpauzes te geven.
Daarnaast eist de Chinese overheid dat het aantal fabrikanten van elektrische voertuigen afneemt. "Er zijn er teveel", zei minister van Technologie en Informatie Xiao Yaqing op zondag in een verklaring.
Beijing wil, met een toenemend chiptekort, dat de bedrijven zich in de uiterst competitieve markt consolideren. Het zorgde voor een dip van 3,5 procent in de koers van de makers van elektrische voertuigen BYD en Xpeng op de beurs van Hong Kong, schrijft het ANP.
Maatschappij gaat voor technologie
Volgens Ties Dams, China-expert van het Clingendael Instituut en auteur van het boek De Nieuwe Keizer, moeten de conflicten met techbedrijven gezien worden door de lens van de maatschappelijke prioriteiten van president Xi Jinping, zegt hij tegen Business Insider.
"De belofte van de communistische partij was jarenlang dat het de extreme armoede in het land zou oplossen. Dat is gelukt en nu is het tijd voor een nieuwe belofte. Xi wil de middenklasse laten opbloeien, maar hij zal daarvoor de economie op bepaalde punten aan banden moeten leggen."
President Xi Jinping wil de levenskwaliteit van de middenklasse vergroten, maar kan dat alleen door de macht van big tech - die ook de macht van de staat beknot - in te perken. Door burgers minder te laten gamen of minder afhankelijk te maken van de grillen van algoritmes, hebben zij meer tijd voor hun kinderen, hun gezin en de partij. En Beijing wil daar op de korte termijn best wat economische pijn voor lijden, legt Dams uit.
"Met de crackdowns op techbedrijven laat Xi zien dat hij bereid is economische verliezen te lijden om grotere maatschappelijke problemen aan te pakken.. Dat dit beursgangen in Amerika verstoort, is dan jammer. "China wil nog steeds met haar bedrijven de invloed vergroten op de wereld, alleen niet op de aspecten die de Chinese maatschappij ondermijnen."