- China domineert samen met de VS al jaren de toekenning van mondiaal durfkapitaal.
- Uit nieuwe gegevens blijkt echter dat die positie verzwakt.
- Volgens een analist komt dit doordat China “de durffase voorbij is”, alsmede door geopolitieke spanningen.
De investering van durfkapitaal in China is mogelijk zijn piek voorbij, blijkt uit nieuwe gegevens van Dealroom en Sifted.
Het land is, samen met de VS, al jarenlang een dominante bestemming voor durfkapitaal, maar het rapport ‘Startup cities in the Entrepreneurial Age’ laat zien dat het aandeel van China sinds 2016 van jaar tot jaar daalt.
De verandering is te zien in deze grafiek:

Het huidige jaar is nog maar half om, maar het Chinese deel van mondiale investeringen met durfkapitaal bedraagt ruim 10 procent. In 2020 was dat aandeel 17,3 procent. En op de piek in 2016 lag het boven 30 procent.
Die dalende trend lijkt in 2021 door te zetten. Dat heeft te maken met een aantal factoren.
De Verenigde Staten leggen, zeker sinds het aantreden van oud-president Donald Trump, binnenkomende investeringen uit China in de Amerikaanse techsector zorgvuldig onder de loep. Die bekoeling van de relatie heeft mogelijk ook gevolgen voor de kapitaalstromen in omgekeerde richting.
"Geopolitieke spanningen hebben de internationale groeiplannen van Chinese startups getroffen, alsmede binnenkomende investeringen", aldus Yoram Wijngaarde, CEO van Dealroom, tegen Insider. Wel voegde hij toe dat "grote spelers in durfkapitaal als Sequoia blijven jagen op Chinese kansen, met teams op de grond."
China heeft mogelijk op het moment ook te maken met minder megarondes, omdat bedrijven die vijf of zes jaar geleden in de vroege of groeifase zaten - zoals ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, taxidienst Didi Chuxing, en de commerciële firma Pinduoduo - nu gevestigde giganten zijn die geen grote rondes van durfkapitaal hoeven op te halen.
"Hoewel de toekenning van kapitaal in China enkele jaren geleden een piek heeft bereikt, heeft de waarde van startups een grote vlucht genomen", aldus Wijngaarde. "Een aantal grote klantgerichte bedrijven hebben hun positie verstevigd door de durffase te ontgroeien."
De opkomst van Europa
Een andere duidelijke trend in de grafiek is het groeiende aandeel van de toekenning van durfkapitaal in Europa.
Het continent is goed voor meer dan 18 procent van alle investeringen met durfkapitaal in 2021 tot nu toe. In 2020 lag dat aandeel op 14,8 procent, en in 2011 was het minder dan 10 procent.
Die trend is ook waarneembaar in anekdotisch bewijs dat Insider heeft verzameld: oprichters en plaatselijke spelers in durfkapitaal spreken van een instroom van kapitaal naar het continent, vooral vanuit de VS.
De VS beheersen nog altijd het leeuwendeel van durfkapitaal. Amerikaanse startups waren goed voor 51,9 procent van de toekenning van durfkapitaal in 2020. Voor dit jaar ligt dat aandeel tot nu toe op 52,6 procent.
[activecampaign form=30]