- China heeft toegezegd om zo’n 1,8 miljard euro te investeren in Yangtze Memory Technologies, de grootste maker van geheugenchips van het land.
- Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gegevens van een Chinese overheidswebsite.
- Chinese chipbedrijven worstelen met westerse handelssancties en een dalende vraag naar chips. Daarom voert de overheid haar steun op.
- Lees ook: Datalek bij chipmachinebouwer ASML: Chinese oud-medewerker heeft geheime informatie gestolen
China heeft toegezegd om 1,9 miljard dollar (zo’n 1,8 miljard euro) te investeren in Yangtze Memory Technologies, de grootste maker van geheugenchips van het land.
Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gegevens van een Chinese overheidswebsite.
De omvang van de investering suggereert dat Beijing de steun aan de geplaagde chipsector in het land verder opvoert. Chinese chipbedrijven worden namelijk geraakt door de Amerikaanse handelssancties en worstelen met een wereldwijd dalende vraag naar chips.
Eerder werd al gemeld dat China werkt aan een omvangrijk steunpakket voor de uitbreiding van zijn eigen chipindustrie, doordat de Amerikanen de technologische en militaire vooruitgang van het land proberen te vertragen. De regering van de Amerikaanse president Biden presenteerde onlangs ook nieuwe regels voor de export naar China.
Onder de nieuwe regels mogen Amerikaanse chipbedrijven bepaalde apparatuur niet meer leveren aan branchegenoten die volledig in Chinese handen zijn en op de zogeheten zwarte lijst staan.
Ook willen de Amerikanen voorkomen dat buitenlandse bedrijven geavanceerde chips of daaraan verwante technologie aan China verkopen. Zo spraken Nederland, de VS en Japan eind januari af om de export van nog meer machines voor de productie van halfgeleiders naar China aan banden te leggen. Dat treft het Nederlandse ASML.
Vorige maand werd bekend dat een Chinese oud-medewerker van chipmachinefabrikant ASML informatie over technologie van het bedrijf heeft gestolen. Dit bleek uit het jaarverslag van de wereldspeler uit Veldhoven. Op basis van de eerste bevindingen schatte ASML niet in dat de verduistering “van materieel belang is” voor het bedrijf.
De Chinese chipproducent Yangtze Memory Technologies werd in december vorig jaar aan de steeds langer wordende zwarte lijst toegevoegd. Eenmaal toegevoegd aan die lijst moeten Amerikaanse bedrijven een speciale licentie aanvragen om zelfs vrij eenvoudige technische producten aan het betreffende bedrijf te mogen leveren.