• De Chinese industrie is in januari zwaar gekrompen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus
  • De krimp komt niet overwacht, want de overheid had in het hele land sluiting van fabrieken, winkels en bioscopen opgelegd.
  • Een peiling onder inkoopmanagers in de Chinese industrie is zo hard gedaald, dat sprake is van een laagterecord.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft de omvangrijke Chinese industrie een zware klap toegebracht. Een belangrijke graadmeter voor de bedrijvigheid in de Chinese industrie is in februari zo hard gedaald dat er sprake is van een absoluut laagterecord.

De zogeheten inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie zakte in februari naar een stand van 35,7, tegen 50 in januari. Een stand boven de 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

Dergelijke lage standen zijn sinds de financiële crisisjaren 2008 en 2009 niet meer voorgekomen. Toen was de laagste stand 38,8, in november 2008. Economen hadden in doorsnee een stand van 45 verwacht, maar hun voorspellingen liepen erg wijd uiteen.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, verplichtte de Chinese overheid door heel het land de sluiting van fabrieken, winkels, eetgelegenheden en bioscopen. Dat dit de op één na grootste economie van de wereld schade zou berokkenen, leed geen twijfel. Maar hoe groot die klap zou zijn, was nog onderwerp van debat.

Mede om die reden werd op financiële markten met spanning uitgekeken naar dit cijfer van de Chinese overheid. Het is een van de eerste macro-economische cijfers die inzicht geven in impact van het coronavirus op de Chinese economie.

Amerikaanse centrale bank staat klaar om in te grijpen

De Federal Reserve staat klaar om "gepast" te reageren op de economische gevolgen van het coronavirus. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de koepel van Amerikaanse centrale banken. De fundamenten van de Amerikaanse economie zijn volgens hem sterk, maar de virusuitbraak vormt wel een steeds groter risico.

Veel economen hebben hun vooruitzichten voor de wereldwijde en Amerikaanse economische groei onlangs verlaagd wegens de epidemie. Op de financiële markten wordt daardoor steeds meer gekeken naar een mogelijke ingreep door de Federal Reserve, die volgende maand zou kunnen besluiten de rente te verlagen.

"De Federal Reserve houdt de ontwikkelingen en hun consequenties voor de economische vooruitzichten nauwgezet in de gaten", reageert Powell op die speculaties. De centralebankenkoepel zal zijn monetaire middelen inzetten voor zover dat passend is om de economie te ondersteunen, voegde hij daaraan toe.

Air France-KLM schort vluchten naar China mogelijk langer op

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM vliegt vanwege het nieuwe coronavirus mogelijk langer niet op China. Het bedrijf had vluchten tot en met eind maart al uit het schema gehaald. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat vluchten naar China mogelijk langer niet worden uitgevoerd.

De luchtvaartmaatschappij had al de nodige maatregelen aangekondigd. In een interne videoboodschap zou topman Ben Smith van Air France-KLM die boodschap hebben herhaald. Het luchtvaartconcern zou ook onderzoeken of de vliegtuigen die naar China zouden vliegen voor andere bestemmingen kunnen worden ingezet.

Eerder was al bekend dat er tijdelijk een soort vacaturestop geldt voor sommige afdelingen. KLM had als onderdeel van Air France-KLM al maatregelen aangekondigd om de kosten in toom te houden.

Air France-KLM meldde bij de publicatie van de jaarcijfers dat de problemen rond het virus een hap uit de operationele winst in het eerste kwartaal van dit jaar zouden nemen van 150 miljoen tot 200 miljoen euro. Daarbij werd uitgegaan van verstoringen van vluchten naar China tot april. Als de problemen langer duren, vallen de kosten ook hoger uit.

Een woordvoerster van Air France-KLM meldt dat zoals eerder gecommuniceerd vluchten van en naar Peking en Shanghai tot eind maart zijn geschrapt. Ze benadrukt daarbij wel dat de realiteit in rap tempo kan veranderen.

Vluchten van KLM naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen waren al tot 29 maart opgeschort. Naar Peking en Shanghai wordt tot zeker 28 maart niet gevlogen. Een woordvoerder kon nog niet aangeven of KLM na die data de vluchten naar China weer hervat of langer opschort.

LEES OOK: Coronavirus: goud en staatsobligaties veilige haven voor beleggers, maar de Japanse yen is dit keer een twijfelgeval