- De groei van de vraag naar gouden sieraden is aan het teruglopen in China, meldt persbureau Bloomberg.
- De afkoeling van de vraag naar goud past bij andere indicatoren die wijzen op een afzwakking van het economische groeiherstel in China.
- Toch is de verwachting dat de goudprijs op een relatief hoog niveau blijft, omdat goud gezien wordt als veilige haven in tijden van geopolitieke en economische onzekerheid.
- Lees ook: De geopolitieke dominantie van de dollar neemt af: dat speelt goud in de kaart, volgens een hedgefondsmanager
De vraag van Chinese consumenten naar onder meer gouden sieraden koelt af, in lijn met de bredere economische vertraging, meldt persbureau Bloomberg.
Waar de verkoop van gouden en zilveren sieraden begin 2023 nog snel steeg, was de toename in mei met ‘slechts’ 24 procent ten opzichte van 2021, het eerste teken van een vertraging dit jaar. De verkoop van gouden en zilveren sieraden steeg in maart en april nog met respectievelijk 37 en 44 procent in China.
Samen met India is China de grootste afnemer van goudproducten zoals goudstaven, juwelen en munten, aldus Bloomberg.
De afkoeling in mei is in lijn met andere indicatoren die erop wijzen dat de economische groei van China is afgezwakt, na een sterk eerste kwartaal. In mei vertraagden de industriële productie, de detailhandel en de investeringen sterk ten opzichte van april, terwijl de werkloosheid onder 16- tot 24-jarigen een recordhoogte bereikte.
Goudprijs kan blijven profiteren van geopolitieke spanningen
De Chinese regering is met een stimuleringsplan gekomen voor de economie en de Chinese centrale bank heeft de eerste renteverlagingen sinds augustus doorgevoerd, in de hoop zo de bestedingen een impuls te geven.
Toch wordt verwacht dat de Chinese vraag naar goud in juni verder zal afzwakken. De goudprijs in Shanghai handelt nu onder de internationale koers, meldt Bloomberg.
In algemene zin is de verwachting wel dat de goudprijs de komende tijd op een relatief hoog niveau blijft door alle geopolitieke spanningen wereldwijd en de recessievrees in de grote economieën zoals de VS.
Ook hebben centrale banken wereldwijd de prijs van goud gesteund, omdat ze de afgelopen kwartalen grote voorraden hebben aangelegd. Dit komt mede doordat sommige landen hun afhankelijkheid van de dollar willen verminderen,
China is geen uitzondering. De centrale bank van China heeft meer dan 2.000 ton goud in z’n bezit, waarvan 160 ton in de afgelopen zeven maanden is aangekocht.