- Het economische herstel van China gaat moeizaam, zo blijkt uit een opvallende indicator: de luchtkwaliteit.
- Volgens onderzoeksbureau DataTrek Research is de luchtkwaliteit in grote Chinese steden nog steeds beter dan vóór de uitbraak van de coronacrisis.
- Economische groei gaat in China vooralsnog standaard gepaard met verslechtering van de luchtkwaliteit.
- Lees ook: Gasprijs kan deze zomer flink oplopen door heropening van China, waarschuwt energiebureau IEA.
De Chinese economie herstelt zich van de strenge lockdownmaatregelen ten tijde van de coronapandemie, maar heeft nog een lange weg te gaan, zo blijkt uit recente gegevens over de luchtkwaliteit in het land.
Onderzoeksbureau DataTrek Research houdt gegevens over de luchtkwaliteit in grote Chinese steden bij, omdat die inzicht zouden geven in de economische activiteit in China.
Luchtkwaliteit is een maatstaf voor de economische groei van een land omdat “vervuiling onvermijdelijk een bijproduct is van toenemende economische activiteit”, aldus Nicholas Colas, medeoprichter van DataTrek. “Luchtkwaliteitsmetingen zijn de enige real-time meting die we hebben om de markten te volgen.”
Luchtkwaliteit in 5 grote steden is verbeterd: slecht teken voor economie
DataTrek analyseerde de luchtkwaliteit in vijf grote Chinese steden: Shanghai, Beijing, Shenzen, Guangzhou en Chongqing.
In Shenzen, China's hub voor de productie van elektronica, zijn de metingen van de luchtkwaliteit in juni 2023 beter dan de metingen van 2019, wat suggereert dat de productie nog niet terug is op het niveau van voor de pandemie.
"De weekenden deze maand [in Shenzen] waren bijzonder helder, in tegenstelling tot Beijing, wat aantoont dat de consumentenbestedingen in China niet volledig zijn hersteld", zo zegt directeur Colas van DataTrack.
Alle gegevens wijzen er volgens Colas op dat het economisch herstel in China "nog steeds in de eerste versnelling zit", zowel wat betreft de consumentenuitgaven als de industriële activiteit. En hoewel sommige steden het economisch gezien beter doen dan andere, heeft het land nog een lange weg te gaan om terug te komen op het niveau van voor de pandemie.
China probeert zijn economie te stimuleren met steunmaatregelen, zoals de recente renteverlaging van de Chinese centrale bank, maar tot nu toe zijn die maatregelen niet genoeg gebleken om de economische groei aan te jagen.
"Hoewel de overheid de economie sterker ondersteunt, zien we nog geen concreet bewijs dat dit het gewenste effect heeft," concludeerde Colas.