- Chinese beleidsmakers zien de wereldwijde energietransitie als mogelijkheid om de yuan een boost te geven.
- De Chinese munt wordt al volop gebruikt voor de handel in zeldzame aardmetalen die cruciaal zijn voor onder meer accu’s van elektrische auto’s.
- Beijing zal vanwege multilaterale samenwerkingen ook meer invloed proberen te krijgen op de mondiale grondstoffenhandel.
- Lees ook: Noorwegen treft voorbereidingen om als eerste land zeldzame metalen te winnen diep in de oceaan
Terwijl de Amerikaanse dollar nog altijd de scepter zwaait in de financiële wereld, ziet China mogelijkheden de yuan een flinke boost te geven: de energietransitie.
De Chinese wetenschapper Zongyuan Zoe Liu van de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations wijst daarbij op cruciale middelen voor groene technologieën, zoals accu’s voor elektrische auto’s en windturbines.
“Chinese beleidsmakers en wetenschappers zien de energietransitie als mogelijkheid voor China om het belang van de renminbi op de wereldwijde grondstoffenmarkten te vergroten; voor hen is er geen garantie dat de dominantie van de Amerikaanse dollar in de huidige wereld van fossiele brandstoffen voort zal duren in een CO2-vrije wereld”, schrijft Liu in Noema Magazine.
China wil bij handel in zeldzame aardmetalen graag in yuan afrekenen
Een belangrijk gegeven is dat China een grote leverancier is van grondstoffen die cruciaal zijn om economieën groener te maken, zoals zeldzame aardmetalen en essentiële metalen als kobalt. Die worden onder meer gebruikt in accu’s voor elektrische auto’s.
Om daar van te profiteren heeft het land een aantal grondstoffenplatforms opgezet, waar prijzen in yuan worden gehanteerd. Daaronder de Bautou Rare Earth Products Exchange in 2014 en de Ganzhou Rare Metal Exchange in 2019.
Ook hebben de autoriteiten platforms voor olie en koper opgezet waarop in yuans wordt gerekend. Koper is een ander metaal dat gebruikt wordt voor groene energie en in andere sectoren.
Maar ondanks al die stappen blijft Beijing bezorgd over de zware afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar bij het bepalen van de grondprijzen, zegt Liu. Daarom heeft China ook multilaterale partnerschappen gesloten.
Organisaties als de landenclub BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en de Shanghai Cooperation Organization (SCO) hebben China niet alleen geholpen te pleiten voor een minder op de dollar gericht internationaal handelssysteem, maar hebben ook de Chinese invloed op de wereldwijde grondstoffenhandel vergroot.
Zo behoren China en Brazilië tot de grootste lithium-producenten ter wereld, een belangrijke grondstof voor accu's. Iran zich daar mogelijk bijvoegen. Dat land heeft ook de grootste zink-reserves ter wereld.
"In deze context vormt de SCO als groep van niet-westerse landen in potentie een krachtige coalitie van exporteurs en importeurs van grondstoffen die voor de hele cyclus van productie, handel en consumptie de yuan kan gebruiken", schrijft Liu.
China probeert yuan in samenwerking met andere landen te promoten
Om de valutabanden tussen handelspartners te versterken is China al langer voorstander van het gebruik van lokale munteenheden, terwijl het tegelijkertijd pleit voor regionale integratie en systemen zoals een SCO-ontwikkelingsbank. Intussen maken de BRICS-landen hardop duidelijk dat ze af willen van de dominantie van de dollar.
De Amerikaanse dollar is nog altijd zeer dominant bij de handel in olie en het blijft lastig voor kopers van ruwe olie om die af te rekenen in andere valuta. Op de lange termijn zou een afname van het verbruik van olie in het kader van de energietransitie voor China echter betekenen dat de oliehandel in dollars ook minder belangrijk wordt.
Toch kan China het zich niet permitteren de dollar helemaal de rug toe te keren. Het land heeft bijvoorbeeld voor pakweg 800 miljard aan beleggingen in Amerikaanse staatsschulden uitstaan, als gevolg van het jarenlange handelsoverschot met de Verenigde Staten. Dat vermogen is kwetsbaar als de dollar onder druk komt te staan.
Hoe dan ook moeten de inspanningen van China volgens Liu niet worden onderschat. "Als China erin slaagt de wereld minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar en de yuan een grotere status kan geven als wereldwijde munteenheid, dan gaan het wereldhandelssysteem en het internationale politieke landschap volledig op de schop."