• Insider sprak met twee mining-experts over de staat van de cryptomarkt na de invoering van strengere cryptoregels in China.
  • Volgens de CEO van Riot Blockchain is door de daling van de hashrate, de collectieve rekenkracht nodig om bitcoin te maken, de industrie lucratiever dan ooit.
  • Amerikaanse mining-bedrijven zien een toestroom van Chinese miners die een plek zoeken om hun activiteiten opnieuw op te starten.

China is nooit fan geweest van cryptovaluta en steekt dat sinds de opkomst van bitcoin niet onder stoelen of banken. Maar het verbieden van het minen ervan, begin juni, heeft grote gevolgen voor de gehele markt.

Volgens China is het minen van bitcoin zo energieverspillend en milieuvervuilend, dat het land hierdoor de eigen klimaatdoelstellingen niet meer kan halen.

De ongrijpbare cryptovaluta worden door Beijing ook gezien als een bedreiging voor de autoritaire grip op de samenleving, en de eigen digitale valuta die momenteel in selecte steden getest wordt.

De impact van het Chinese besluit is duidelijk te zien op onderstaande grafiek van de bitcoin-hashrate, de collectieve rekenkracht die gebruikt wordt om de crypto te maken. In juni is een duidelijke daling te zien die overeenkomt met het miningverbod.

hashrate

Niet alleen maar slecht nieuws voor bitcoin-miners

Deze scherpe daling van de hashrate is niet per definitie slecht nieuws voor de crypto-industrie. Toen het licht in juni uitging voor Chinese miners, werd het creëren van bitcoin makkelijker en lucratiever voor miners buiten China.

"Als miners concurreren we tegen elkaar voor een beperkt deel van dezelfde taart", legt CEO van Riot Blockchain Jason Les uit. "Dus als een deel van de concurrenten verdwijnt, krijgt de rest een groter deel van de taart." Riot Blockchain is een van de grootste publieke mining-bedrijven.

Volgens Les halveerde de hashrate in het bitcoin-netwerk in de weken na het Chinese verbod. Door de manier waarop bitcoin is ontworpen, betekende dit ook dat de moeilijkheidsgraad van de complexe puzzel die miners op moeten lossen om transacties te verifiëren, daalde. Met minder mensen die concurreerden met elkaar werd het minen van de cryptomunt dus makkelijker en lucratiever.

Het ingrijpen van de autoriteiten in Beijing op de bitcoin-markt zorgde dus voor "geweldige" kansen voor miners buiten China. Hoewel Les hier enthousiast over is, heeft hij medelijden met de miners die lijden onder dit verbod. "Ik kan me niet voorstellen dat met een druk op de knop of een simpele handtekening, iets waar ik zoveel tijd en geld aan heb besteed, verboden wordt. Dat de overheid besluit dat je bedrijf opeens de deuren moet sluiten."

Chinese miners op zoek naar bitcoin in Texas

Als gevolg van het Chinese verbod zoeken miners naar mogelijkheden om hun activiteiten in het buitenland voort te zetten. Volgens Les zit zijn LinkedIn-berichtenbox vol met wanhopige verzoeken om bedrijfsruimte in de Verenigde Staten.

"Er zijn verhalen over Chinese miners die in Texas opdoken en willekeurige voetgangers vroegen naar de dichtstbijzijnde mining-faciliteiten", aldus Les.

De verhuizing van deze miners is goed voor miningbedrijven die derde partijen kunnen hosten, zoals Riot Blockchain van Les. "We bevinden ons in een geweldige positie, omdat we opeens veel meer potentiële klanten hebben."

China maakt bitcoin meer bitcoin

Gek genoeg heeft het Chinese verbod er ook voor gezorgd dat de bitcoin dichter bij de belofte is gekomen van een gedecentraliseerd netwerk, legt Whit Gibbs uit. Hij is de CEO en oprichter van Compass Mining.

Volgens Gibbs is het "gevaarlijk voor bitcoin" als meer dan 50 procent van de hashrate zich in een land bevindt.

Al jaren waren bitcoin-aanhangers bezorgd over het feit dat China verantwoordelijk was het grootste deel van de hashrate. Zo’n 80 procent van de energie die nodig was voor het ‘minen’ van bitcoin kwam voor juni uit China. Sinds juni zoeken miners hun heil in landen als de VS, Kazachstan en Rusland.

Volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) steeg het Amerikaanse aandeel van de bitcoin-hashrate van 4,6 procent in september 2019 naar 16,8 procent in april 2021. "Hierdoor wordt bitcoin veiliger", zegt Gibbs.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: