- Artsen in de Chinese stad Wuhan leerden dat het pas lukte om het coronavirus te beteugelen toen ze patiënten met milde symptomen vroegen in zelfisolatie te gaan.
- Aanvankelijk onderschatten de Chinese autoriteiten de besmettelijkheid van het virus.
- In Italië, het land met de meeste doden door de longziekte Covid-19, is de situatie nog steeds zeer ernstig.
- Chinese artsen raden Italië aan om alsnog patiënten met milde symptomen in quarantaine te plaatsen.
Italië moet patienten met milde symptomen van de longziekte Covid-19 niet thuis laten uitzieken, maar in quarantaine plaatsen. Dat zeggen Chinese experts die de autoriteiten in het zwaar getroffen land adviseren, aldus persbureau Bloomberg.
Artsen in de Chinese metropool Wuhan maakten aan het begin van de uitbraak dezelfde fout, zegt Liang Zong’An van het West-China Ziekenhuis van de universiteit van Sichuan. Ze probeerden toen de druk op de ziekenhuizen te verlichten door minder zieke patiënten te vragen thuis in isolatie te gaan.
De Chinese autoriteiten zouden destijds hebben onderschat hoe besmettelijk het coronavirus kon zijn. De autoriteiten in Wuhan besloten later om alsnog alle milde gevallen in quarantaine te plaatsen. Dat gebeurde in geïmproviseerde ziekenhuizen in bijvoorbeeld kantoorpanden.
China raadt Italië aan coronapatiënten met milde symptomen in quarantaine te plaatsen
Liang zegt dat zijn team de Italianen adviseert dat voorbeeld te volgen en patiënten niet bij hun gezin te laten blijven. Italiaanse media hebben bericht over besmette mensen die op straat zijn betrapt, terwijl ze thuis hadden moeten blijven.
De stad Milaan heeft al besloten om patiënten met milde symptomen in hotels te plaatsen. Dan kunnen ze uit de buurt van gezinsleden in isolatie. Het eerste hotel met ruim driehonderd kamers moet deze week in gebruik worden genomen.
De Italiaanse autoriteiten hebben het hoogste officiële dodental ter wereld gemeld. Meer dan 10.000 patiënten met het coronavirus zijn er overleden. Dat komt volgens de Chinese expert vooral doordat het land een relatief oude bevolking heeft.
Nederlandse maatregelen blijven waarschijnlijk na 6 april
In Nederland blijven de huidige maatregelen tegen het coronavirus ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag aan persbureau ANP. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen.
Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over.
Het beraad van meest betrokken ministers gaat daarbij af op het advies van de wetenschappers van het zogeheten OMT. Als die een aanscherping toch nodig vinden, kan dat het kabinet op andere gedachten brengen.
Vorige week toonde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zich voorzichtig optimistisch over het temperen van de onstuimige groei van de virusuitbraak. Maar zondag klonk het instituut weer somberder. Waarschijnlijk stromen de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen toch sneller vol dan verwacht.
Lees meer over het coronavirus:
- De Britse regering is naar verluidt furieus op China – het land zou tot 40 keer zo veel coronagevallen hebben als officieel wordt aangegeven.
- RIVM is bezorgd over de capaciteit van de intensive care in Nederland – coronapatiënten liggen langer in het ziekenhuis dan gedacht.
- Trump volgt nu de lijn van zijn belangrijkste gezondheidsadviseur: kans op 100.000 tot 200.000 doden door coronavirus is groot.