De Chinese economie bloeit op doordat de coronapandemie onder controle blijft met ingrijpende maatregelen die de bewegingsvrijheid van burgers beperken.

Ook internationaal gaat het China voor de wind met het afsluiten van een groot Aziatisch handelsakkoord.

Gelet op de economische kracht van China is het opvallend hoe gering de rol van de eigen munt is op het wereldtoneel.

De invloed van de renminbi kan pas groeien als China de koppeling met de dollar loslaat, aldus valuta-expert Joost Derks.

ANALYSE – China is de tweede economie ter wereld en het land is hard bezig het gat met de Verenigde Staten te dichten. Je zou dan ook verwachten dat de renminbi een rol van betekenis speelt op de valutamarkten. Daar is echter niets van waar.

De munt is slechts betrokken bij 4 procent van de valutatransacties in de wereld. In dit opzicht scoort zelfs de Australische dollar hoger, met een aandeel van bijna 7 procent. Dat is een pijnlijk verschil als je bedenkt dat Australië ongeveer 25 miljoen inwoners heeft. In China wonen ongeveer 1,4 miljard mensen en de economie is tien keer zo groot.

De bescheiden bijrol van de renminbi wordt verklaard doordat de munt in een heel nauwe bandbreedte beweegt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor hoeven handelspartners de valuta niet als reserve aan te houden.

China ontkomt er niet aan om de renminbi vroeg of laat meer beweegruimte te geven. De munt krijgt dan een grotere rol in de valutawereld.

Chinese economie bloeit, omdat het coronavirus onder controle blijft

Als je ziet hoe groot het verschil is met de westerse wereld, lijkt dat moment snel dichterbij te komen. Terwijl half Europa op slot gaat door Covid-19 en de Brexit-onderhandelingen tot op het laatste moment spannend blijven, bloeit de Chinese economie op.

Dankzij strenge maatregelen die de bewegingsvrijheid en privacy van inwoners beperken, heeft het land de virusuitbraak al begin dit jaar onder controle gekregen. Zonder extra lockdowns.

In de grote Chinese steden gaat het leven voor een groot deel weer zijn normale gang. Door de zwakke jaarstart komt de economische groei dit jaar uit op iets meer dan 2 procent. Maar dat is een keurige prestatie als je bedenkt dat Europa en de Verenigde Staten overeind krabbelen na een diepe recessie.

Economen rekenen er bovendien op dat de Chinese groei volgend jaar alweer op zo'n 8 procent uitkomt. Daar kunnen de meeste landen alleen maar van dromen.

China sluit groot Aziatisch handelsakkoord

Bovendien doen de machthebbers in China er alles aan om het groeitempo ook op de lange termijn zo hoog mogelijk te houden. Begin deze week sloot China bijvoorbeeld een handelsakkoord met Japan, Australië, Zuid-Korea en twaalf andere landen.

Als onderdeel van de overeenkomst gaan importheffingen uiteindelijk verdwijnen en wordt het makkelijker om over de grens te investeren. Het is een van de grootste handelsafspraken die ooit gemaakt werd. Samen zijn de ondertekenaars van het zogeheten RCEP-verdrag goed voor circa 30 procent van de wereldeconomie.

Eerlijk is eerlijk: het akkoord heeft vooral veel symbolische waarde. Het borduurt voort op bestaande afspraken. De veranderingen in handelstarieven worden in sommige gevallen uitgesmeerd over twintig jaar. Maar het verdrag komt op een gevoelig moment. Europa en Groot-Brittannië lukt het na bijna vier jaar onderhandelen niet eens om op een nette manier uit elkaar te gaan.

Het RCEP-verdrag is bovendien een mooie trap na richting de vertrekkend Amerikaanse president Donald Trump. Die trok zich in 2017 terug uit de onderhandelingen met een groep Aziatische landen. Inmiddels is duidelijk dat deze groep net zo makkelijk zonder de Verenigde Staten een stevig machtsblok vormt.

Koppeling met de dollar beperkt invloed van de Chinese munt

Toch is het nog niet gelukt om de renminbi meer in de schijnwerpers te zetten. Het land heeft op verschillende manieren geprobeerd om de rol van de eigen munt uit te bouwen. Het enige succesje is dat het IMF de renminbi in 2015 opnam in het valutamandje van Speciale Trekkingsrechten. Een poging om termijncontracten voor olie in renminbi te verhandelen mislukte.

Alles wijst erop dat de renminbi echt vrij moet zijn om belangrijk te worden in de valutawereld. Het is dus afwachten tot China ervoor kiest om de koppeling met de dollar los te laten. De recente economische en handelssuccessen, brengen dat moment steeds dichterbij.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.