- China heeft naar eigen zeggen een extreem precieze spionagecamera ontwikkeld waarmee haarscherpe foto’s van kleine objecten op 100 km afstand kunnen worden gemaakt.
- Volgens China is het de meest krachtige spionagecamera ter wereld en kan deze gebruikt worden in satellieten.
- Maar voor scherpe ruimtefoto’s is het wel zaak dat het goed weer is, want zelfs deze camera kan niet door bewolking heen kijken.
- Lees ook: China haalt naar eigen zeggen precies de groeidoelstelling van 5% voor het jaar 2024
Chinese wetenschappers hebben naar eigen zeggen een superkrachtige lasercamera ontwikkeld die zo precies is dat je er vanuit een satelliet een menselijk gezicht op aarde mee kan onderscheiden, zo schrijft de Hongkongse krant de South China Morning Post.
Tijdens een proef met de camera op het Qinghai-meer in het noordwesten van China kon het kleine reflecterende prisma’s identificeren die op 101,8 km waren geplaatst. De camera kan de afstand tot objecten bepalen met een nauwkeurigheid van 15,6 mm – dat is 100 keer beter dan de huidige, toonaangevende spionagecamera’s en telescopen.
Om haarscherpe beelden op grote afstand te kunnen schieten, splitsen de Chinese wetenschappers de laserstraal van de camera over 4×4 microlenzen en zendt de laser signalen uit om afstanden zo precies mogelijk te meten.
De wetenschappers gebruiken ook algoritmes om de optische ruis van het laserlicht te verminderen, waardoor het van een klein object op grote afstand een gedetailleerd beeld kan creëren.
Scherpe camerabeelden op 100 km afstand
Volgens de South China Morning Post maakt de nieuwe camera China de wereldleider op het gebied van extreme range imaging, omdat de spionagecamera ver voor ligt op zijn concurrenten wat betreft scherpte en afstand.
Dat de camera haarscherpe foto's kan maken van objecten op meer dan 100 kilometer afstand is interessant, omdat de atmosfeer normaal gesproken de kwaliteit van laserbeelden beïnvloedt en de grens tussen de atmosfeer en de ruimte zich op een hoogte van ongeveer 100 kilometer bevindt.
Hoewel de afstand geen uitdaging vormt voor deze camera, kunnen andere elementen nog roet in het eten gooien. De camera werd door de wetenschappers getest op een dag met perfect weer en zonder enige bewolking, waardoor het niet zeker is dat 'ie even goede foto's maakt op een regenachtige dag.