- Een voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten waarschuwt dat de Chinese president Xi Jinping aanstuurt op een oorlog met Taiwan.
- H.R. McMaster stelt dat Xi in zijn toespraken over Taiwan steeds agressievere taal gebruikt.
- Hij vindt dat de VS hun militaire aanwezigheid in Azië moeten versterken om China af te schrikken.
- Lees ook: China raakt dominante positie als werkplaats van de wereld kwijt: dit zijn 5 Aziatische landen die daarvan profiteren
Herbert Raymond McMaster is een voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur die diende onder president Donald Trump. Volgens McMaster bereidt de Chinese president Xi Jinping “het Chinese volk voorbereidt op oorlog”.
Tegenover de Amerikaanse nieuwszender CBS zei McMaster begin deze week dat de VS ervoor moeten zorgen “niet in dezelfde val te trappen als we met Vladimir Poetin hebben gedaan”.
McMaster gaf aan dat de VS potentiële bedreigingen van Xi serieus moeten nemen en voegde eraan toe dat de Chinese leider “meent wat hij zegt”. Volgens McMaster heeft Xi in recente toespraken een agressieve houding aangenomen tegenover Taiwan met de suggestie dat er offers nodig zijn om China weer groot te maken.
McMaster zei dat Xi in zijn recente verklaringen “heel duidelijk heeft gemaakt” dat hij zich voorbereidt op stappen tegen Taiwan en op de “inlijving” van het eiland. “China is steeds agressiever geworden, niet alleen vanuit economisch, financieel en diplomatiek oogpunt, maar ook met zijn leger.”
McMaster vindt dat de Verenigde Staten hun militaire aanwezigheid in het Aziatische deel van de Stille Oceaan moeten vergroten. "We praten veel over vertrouwen op onze bondgenoten en dat die meer zullen doen, als wij een stap terugzetten." zei McMaster. "Ik denk dat het omgekeerde eerder waar is: als Amerika een beetje meer doet, zullen veel van onze bondgenoten dat voorbeeld volgen en ook hun defensieve capaciteiten versterken."
De Chinese president verklaarde afgelopen oktober dat China "streeft naar het vooruitzicht van een vreedzame hereniging met Taiwan", maar gaf daarnaast herhaaldelijk blijk van agressie jegens Taiwan.
Xi opende het 20e congres van de Communistische Partij afgelopen najaar door te zeggen dat zijn regering "nooit zal beloven het gebruik van geweld op te geven" om Taiwan in te nemen. In november riep Xi het Chinese leger op klaar te zijn voor een eventuele oorlog en schetste hij een visie voor het Volksbevrijdingsleger om tegen 2027 een strijdmacht van wereldklasse te worden.
De Chinese president hekelde ook "buitenlandse inmenging" in Taiwan - een verholen dreigement aan de VS, na het bezoek van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taipei in augustus 2022. Beijing reageerde op dat bezoek met de aankondiging van nieuwe militaire oefeningen in de buurt van het eiland.
Xi Jinping spreekt tijdens een inspectie van een militair commandocentrum in november. Foto: Li Gang/Xinhua via Getty Images
President Joe Biden van de VS riep afgelopen oktober de woede van China over zich af, toen hij zei dat Washington Taiwan zou verdedigen als het door China werd aangevallen.
Het Witte Huis verduidelijkte later dat de opmerkingen van de president geen verandering in het buitenlands beleid betekenden en dat de VS zich nog steeds verzetten tegen "elke unilaterale wijziging van de status quo".
Afgelopen november ontmoette Biden de Chinese president bij de G20-top, waarbij de Amerikaanse president de nadruk legde op samenwerking tussen hun naties en vrede in de Straat van Taiwan.