Crisis of geen crisis, bedrijven in de chemische sector komen duizenden werknemers tekort. Tussen nu en 2020 zijn er gemiddeld jaarlijks bijna 5500 nieuwe werknemers nodig, terwijl er maar zo’n 1200 instromen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).
Dat tekort loopt in 2020 op tot bijna 30.000 mensen, vooral afgestudeerden aan een mbo-opleiding. Maar in de branche zijn ook duizenden hbo’ers en academici nodig. Dit probleem wordt gedeeltelijk veroorzaakt doordat niet alle afgestudeerde scheikundigen in de sector gaan werken. Chemische bedrijven moeten hun aantrekkelijkheid voor werknemers dan ook flink verhogen, vindt de VNCI. Dat kan bijvoorbeeld door de carrièremogelijkheden duidelijker te tonen.
Maar zelfs als alle chemici met een diploma wel in de sector aan de slag gaan, is er nog steeds sprake van een flink tekort aan personeel. De VNCI en bedrijven proberen daarom al enige tijd meer scholieren voor een chemische opleiding te interesseren.
Investeringen
Speciaalchemiebedrijf DSM neemt als grote onderneming zijn verantwoordelijkheid en probeert al op alle niveaus, van basisschool tot universiteit, kinderen en jongeren te bereiken, zei topman Atzo Nicolaï van DSM Nederland. Nicolaï ziet wel enige verbetering in de instroom naar chemische opleidingen, maar het kan volgens hem nog veel beter.
Volgens de topman zijn bedrijven zoals DSM zeker bereid om te investeren in Nederland en hier activiteiten te ontplooien, maar dan moeten er wel goede mensen zijn om dat mee te doen. ,,De beschikbaarheid van goede mensen is wel een belangrijke factor voor beslissingen over investeringen.’’
Het belang van chemie is erg groot, zegt NicolaÏ. ,,Het staat aan het begin van de keten.’’ Personeel werkt niet alleen in een vernieuwende en technologisch hoogstaande sector, maar kan er ook heel goed verdienen, benadrukt hij.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl