De bank heeft een analyse uitgevoerd van een ,,worst case scenario” voor de sector. De bedrijven die ING heeft bekeken zullen volgens de bank geen van alle in ernstige liquiditeitsproblemen komen. Maar een recessie zou onder meer wel tot een daling van de koersen tot wel 85 procent kunnen leiden. Het slechts af zou het Belgische Solvay kunnen zijn, gevolgd door het in Duitsland gevestigde Lanxess.

AkzoNobel zou een koersval van ‘slechts’ 4 procent kunnen meemaken, terwijl DSM mogelijk 8 procent goedkoper zou kunnen worden.

Eindmarkten

Volgens ING is AkzoNobel grotendeels blootgesteld aan eindmarkten die sinds 2009 nog niet echt hersteld zijn van de financiële crisis en dus niet opnieuw zwaar terug kunnen vallen. Daarnaast verwacht ING dat de tegenwind die AkzoNobel nu ondervindt wat betreft gestegen grondstofprijzen, bij een vlakke of negatieve economische groei kan veranderen in ‘wind mee’. De grondstofprijzen zouden dan weer kunnen dalen met alle positieve gevolgen van dien. Tenslotte verwacht de bank, op grond van de ervaringen in 2009, dat de volumes van AkzoNobel niet diep zullen dalen.

DSM zal zich bij een negatieve economische groei goed kunnen handhaven, denkt ING. Het bedrijf heeft een zeer goede cashpositie en is verder goed gepositioneerd voor groei. De koers zou kunnen verdubbelen bij economische groei, terwijl het risico bij een recessie beperkt is.

DSM

Maandag kort na 11.00 uur noteerde DSM 1 procent hoger op 32,54 euro. ING hanteert een buy-advies en een richtprijs van 48 euro voor het aandeel.

Voor AkzoNobel hanteert ING een richtprijs van 44 euro (verlaagd van 56 euro) en eveneens een buy-advies. AkzoNobel noteerde maandagochtend een plus van 0,6 procent op 33,20 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl