• Aanstaande zaterdag kunnen huizenzoekers meerdere woningen bezichtigen tijdens de landelijke Open Huizen Dag.
  • Om de kans op succes te vergroten, is het goed om een aantal zaken paraat te hebben en de juiste informatie te verzamelen.
  • Business Insider noemt 11 punten op om op te letten tijdens een bezichtiging.
  • Lees ook: 6 dingen om op te letten bij het kopen van een appartement

Woningzoekers kunnen op zaterdag 5 april veel woningen bekijken op de landelijke Open Huizen Dag. Volgens huizensite Funda gaat het om 6.118 te koop staande woningen.

Twee keer per jaar maken tienduizenden mensen van deze gelegenheid gebruik om woningen te bezichtigen. Om de kans op succes te vergroten, is het goed om alvast een aantal zaken paraat te hebben en te weten waar je op moet letten tijdens een bezichtiging.

Nog altijd is er sprake van een krap aanbod en veel vraag naar koopwoningen. En het lijkt erop dat er dit jaar weer minder woningen te koop staan op Open Huizen Dag dan vorige jaren. Bij de editie van oktober 2024 stonden er 6.500 woningen te koop, dus bijna 400 meer dan bij de huidige Open Huizen Dag.

  • Oktober 2024: 6.500 woningen
  • April 2024: 5.600 woningen
  • September 2023: 9.000 woningen
  • April 2023: 13.500 woningen

Uiteraard wil je geen tijd en energie verspillen aan woningen die eigenlijk buiten je bereik vallen. Daarom is het goed om te weten hoeveel je kunt besteden aan een koopwoning. Dit is een optelsom van de hypotheek die je kunt krijgen, spaargeld dat je kan inzetten en de eventuele overwaarde van je huidige woning.

Veel kopers zijn geneigd uit te gaan van de maximale hypotheek die ze kunnen krijgen, maar Van Bruggen Adviesgroep tipt om te bedenken wat je maandelijks kan en wil betalen aan hypotheeklasten. Aan de hand daarvan kun je de hypotheek berekenen.

Goed om te weten: Doorgaans mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je de kosten koper niet mee kunt financieren in de hypotheek. Onder kosten koper vallen taxatiekosten, notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten voor hypotheekadvies en eventueel de eenmalige kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-

Kopers tussen de 18 en 35 jaar die een huis van maximaal 525.000 euro kopen, hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. Althans, als ze niet eerder van deze vrijstelling gebruik hebben gemaakt.

Als je op huizenjacht gaat tijdens de Open Huizen Dag zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op succes te vergroten.

1. Bekijk meerdere woningen

Open Huizen Dag is het ideale moment om meerder woningen op één dag te bekijken. Op die manier kun je beter vergelijken, aanvoelen wat je bevalt en wat niet zien wat binnen je budget past.

2. Let op de ligging en omgeving

De ligging en omgeving van de woning zijn bepalend voor het woongenot. Bekijk hoe de ligging van de tuin is. Is er voldoende zon? Zijn er misschien al zonnepanelen of is daar plek voor? Kun je de auto parkeren? Staat de buurt je aan en zijn er voorzieningen als winkels, scholen, openbaar vervoer en speelgelegenheden voor de kinderen in de buurt? Is er veel omgevingsgeluid waar je last van kan hebben?

Als je geïnteresseerd bent in een woning, dan kun je wellicht op andere tijdstippen door de buurt lopen om te zien hoe het er is.

3. Check het onderhoud binnen en buiten

Controleer de binnen- en buitenkant van de woning op onderhoud. Hoe is ziet het schilderwerk van de gevel eruit? Zie je scheuren in de muur? Hoe oud is het dak en installaties als de cv-ketel? Stel de verkoper de nodige vragen. Als je geïnteresseerd bent in de woning, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

4. Let op aanwijzingen voor funderingsproblemen

Een steeds belangrijker aspect is de fundering van een woning, deze kan eerder worden aangetast door klimaatverandering en de kosten voor herstel zijn erg hoog.

Tijdens de bezichtiging kunnen een aantal dingen wijzen op mogelijke funderingsproblemen, zoals scheve vloeren, klemmende ramen en scheuren in de muur, schreef Business Insider eerder. Toch kunnen er ook funderingsproblemen zijn als er geen scheuren in de muur zijn.

5. Neem een bouwlaser of meetlint mee

Eventueel kun je een bouwlaser kopen, een soort waterpas, om te checken of de vloer recht is. Hoewel dit niet alles zegt. Bij vernieuwbouw kan de vloer waterpas gelegd zijn om scheefstand te camoufleren. Een hoge vloer als je naar binnenloopt kan hierop wijzen. Als er een zolder is, kun je die checken. Dat is vaak de enige etage die niet recht gelegd wordt.

Met een bouwlaser kan je ook afstanden meten. Koop je geen bouwlaser, neem dan in ieder geval een meetlint mee. Zo kun je niet erachter komen hoe groot ruimtes precies zijn en of je meubels daarin passen.

6. Let op de lichtinval

Lichtinval is vaak erg bepalend voor je woongenot. Een lichte woning voelt vaak ruimer en prettiger aan.

7. Ruik

Geef niet alleen je ogen maar ook je neus de kost. Vieze geuren kunnen duiden op problemen. Een muffe geur wijst mogelijk op vochtproblemen, schimmel of slecht onderhoud. Hangt er een rookgeur terwijl de bewoners niet roken, dan komt de lucht misschien van de buren. Een rioollucht duidt misschien op problemen met het riool af de afvoer, terwijl een rotte eierenlucht reden is om alarm te slaan. Want dan is er mogelijk sprake van een gaslek.

8. Bekijk de indeling

Is de indeling naar jouw smaak? Zijn de woon- en slaapkamers volgens jou de goede plek in het huis? Zijn ze groot genoeg? Kun je uit de voeten met hoe de keuken is ingedeeld? Is er voldoende bergruimte? En als de indeling niet helemaal naar jouw smaak is, kun dan makkelijk aanpassingen doen?

9. Check het energielabel?

Het energielabel van een woning is van groot belang voor wooncomfort en energiekosten. Vraag de verkoper naar de isolatie, het soort verwarming en of er zonnepanelen zijn. Je kunt ook vragen naar het jaarlijkse energieverbruik.

10. Maak een praatje, met de verkoper, makelaar of buren

Probeer zoveel mogelijk over het huis en de omgeving te weten te kopen door vragen aan de verkoper of makelaar te stellen. Vraag hoe lang het huis al te koop staat, of er al biedingen zijn en waarom de verkoper wil verhuizen. Vraag ook naar de gezinssamenstelling van de buren en het contact met hen. Eventueel kun je ook een buurman of buurvrouw aanschieten als je die tegenkomt, om te vragen hoe zij het huis en de buurt ervaren.

11. Maak vooral aantekeningen en foto's

Het is goed om de indrukken en informatie tijdens een bezichtiging vast te leggen, zeker als je meerdere woningen bekijkt. Maak aantekeningen en foto's, zodat je later alles terug kan kijken en op een rij kan zetten.

LEES OOK: 6 dingen om op te letten bij het kopen van een appartement