- ChatGPT is ook ontdekt door werkzoekenden. De door kunstmatige intelligentie aangestuurde vraagbaak schrijft op verzoek binnen enkele seconde een goede sollicitatiebrief.
- Een recruiter verklaart dat het eigenlijk een vereenvoudigde variant is op wat sollicitanten al langer doen: hulp inroepen van derden.
- Hij waarschuwt wel om ChatGPT niet in te zetten om technische voorselecties te laten invullen als voorbereiding op een sollicitatiegesprek.
- Lees ook: Waarom ChatGPT geen revolutie zal ontketenen, volgens een Amerikaanse computerwetenschapper (maar wel tot ‘aanpassing’ dwingt)
ChatGPT bestaat nog maar enkele maanden en wordt nu al gezien als iets wat je kan helpen bij je werk. De door artificial intelligence aangestuurde chatbot zou je in theorie ook werkloos kunnen maken. Intussen hebben werknemers de bot ook ingezet om sollicitatiebrieven te schrijven, blijkt uit meerdere posts op sociale media.
Deze nieuwe ontwikkeling zorgt ervoor dat recruiters en managers zich mogelijk moeten afvragen of het gebruik van ChatGPT de selectieprocedure in de war schopt. Er kan immers ‘ruis’ ontstaan bij het vinden van de beste persoon voor een functie.
Maar volgens een Amerikaanse recruiter waarmee Insider sprak, is dat niet per se waar. Patrick Laughlin van Systematic Business Consulting geeft aan dat het helemaal niet erg is dat werknemers hun sollicitatiebrieven door ChatGTP laten schrijven.
Sterker nog, hij beweert dat het zowel het bedrijf als de sollicitant een hoop tijd kan schelen. Die prognose baseert hij op ervaring met het wervingsbeleid van de meer dan 3.000 bedrijven waar hij mee heeft samengewerkt.
"Wat ChatGTP biedt, kan wellicht handig zijn om een stap of twee in het wervingsproces over te slaan", vertelt Laughnin aan Insider. "Kan het ook misbruikt worden? Dat denk ik wel, maar dat is wel afhankelijk van de vacature."
"Voor de vacatures voor fabriekswerk is het wellicht handig om artificial intelligence een beetje te laten helpen bij het opstellen van een CV. Maar uiteindelijk moet je nog steeds eerlijk zijn over je kwalificaties en ervaringen", zegt hij. "Dat is iets wat gecheckt wordt met referenties en dergelijke."
Daarnaast stelt Laughlin dat veel sollicitanten tegenwoordig bedrijven betalen om een CV en sollicitatiebrief professioneel te laten ogen. Dat vergroot de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
Gebruik ChatGPT niet om gebrek aan vaardigheden te maskeren: dan val je uiteindelijk door de mand
"Als mensen een tool als ChatGPT misbruiken en gaan liegen, dan zie ik niet hoe dat in algemene zin verschilt van liegen op een CV, wat al een probleem op zichzelf is, toch?" zegt hij. "Ik zie artificial intelligence niet als een probleem, zolang je het inzet om beter te kunnen formuleren waartoe je in staat bent en welke rollen je kunt vervullen."
Maar Laughlin waarschuwt ook dat sollicitanten de bot niet moeten inzetten om zich voor te bereiden op de sollicitatiegesprekken, of als hulpmiddel om door een technische voorselectie te komen.
"Het kan problematisch worden als mensen te veel gaan leunen op de kennis van AI-software om hun werk te doen, als de functie juist harde vaardigheden vereist die ervoor zorgen dat het werk correct wordt gedaan", zegt hij.
Op dit moment is ChatGPT niet 100 procent betrouwbaar en kan de chatbot feit en fictie niet goed scheiden. In sommige gevallen faalt de bot ook met het uitvoeren van relatief simpele rekensommen.
Laughlin zegt wel dat zijn mening over de software nog kan veranderen naarmate ChatGPT beter wordt. Voorlopig maakt hij zich niet al te veel zorgen: "Het is goed dat mensen creatieve manieren verzinnen om deze technologie te gebruiken", zegt hij.