- Koningin Elizabeth II is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden.
- Daarmee is, hoewel nog niet gekroond, haar oudste zoon Charles koning geworden.
- Hij is niet alleen Koning Charles de Derde van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van 14 andere landen.
- Lees ook: 8 opmerkelijke dingen die je mogelijk nog niet wist over de overleden Britse koningin Elizabeth
Koningin Elizabeth de Tweede is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden. Daarmee is haar oudste zoon Charles, de voormalig prins van Wales, meteen de nieuwe Britse koning geworden. Hij is nu koning Charles de Derde.
Daarmee is hij koning en staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk en 14 andere landen. Deze 14 landen behoren tot het Gemenebest van Naties (voorheen het Brits Gemenebest), dat ontstond tijdens de dekolonisatie en dat uit meer dan vijftig soevereine staten bestaat.
De Britse vorst staat officieel aan het hoofd van het Gemenebest, maar is niet van elke lidstaat ook het staatshoofd. De 14 landen waar dat wel het geval is, worden commonwealth realms genoemd.
Het gaat om Antigua en Barbuda, Australië, de Bahama’s, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, de Salomonseilanden, en Tuvalu.
Charles' rol als koning van deze landen is grotendeels symbolisch. Hij is niet direct betrokken bij het besturen van de genoemde landen, aangezien hij staatshoofd is en geen regeringsleider.
Het is goed mogelijk dat het aantal commonwealth realms slinkt gedurende de regeerperiode van Charles. Vorig jaar heeft Barbados koningin Elizabeth officieel afgezet als staatshoofd om een republiek te worden.
Andere gemenebeststaten in het Caribisch gebied hebben ook aangegeven dat ze eruit willen stappen. Ondertussen is ook veel dichterbij, in Schotland, een onafhankelijkheidsbeweging actief.
Elizabeth heeft de erfenis van het koloniale Britse Rijk behoorlijk zien slinken. Toen ze de troon besteeg was ze staatshoofd van 32 landen inclusief het Verenigd Koninkrijk, maar 17 landen hebben tijdens haar regeerperiode de banden verbroken.
Dit zijn de 16 landen, naast Barbados, die koningin Elizabeth als staatshoofd vaarwel hebben gezegd gedurende haar regeerperiode: Sri Lanka, Fiji, Gambia, Ghana, Guyana, Kenia, Malawi, Malta, Mauritius, Nigeria, Pakistan, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Tanzania (Tanganyika), Trinidad en Tobago, en Uganda.
Lees meer over koningin Elizabeth:
- Waarom de Britten koningin Elizabeth ‘Uwe Majesteit’ noemden, niet ‘Uwe Koninklijke Hoogheid’
- 8 opmerkelijke dingen die je mogelijk nog niet wist over de overleden Britse koningin Elizabeth
- Op 6 februari is het 70 jaar geleden dat Koningin Elizabeth de Britse vorstin werd – ze heeft een speciale reden om dat niet uitgebreid te vieren