- De Britse Crown Estate bezit vastgoed ter waarde van bijna 18 miljard euro, waaronder landbouwgrond, zeebodem en winkelcentra.
- De winkelcentra omvatten filialen van onder meer McDonald’s, Starbucks, Apple, KFC, Peloton en Victoria’s Secret.
- Koning Charles III heeft de enorme vastgoedportefeuille geërfd van zijn overleden moeder, koningin Elizabeth II.
- Lees ook: De naam Charles heeft geen bijster gunstige voorgeschiedenis onder de Engelse koningen: Charles I werd onthoofd en Charles II leed een smadelijke nederlaag tegen Michiel de Ruyter
De zogeheten ‘Crown Estate’, de vastgoedportefeuille van de Britse koninklijke familie die inkomsten genereert voor de Britse schatkist, is formeel eigendom van de Britse monarch. Het bezit ervan ging bij het overlijden van koningin Elizabeth II over op koning Charles III.
Onder het vastgoed dat nu in handen is van Charles vallen onder andere filialen van McDonald’s, Starbucks en lingerieketen Victoria’s Secret.
Het vastgoed van de Crown Estate is bij elkaar 15,6 miljard pond waard, omgerekend ongeveer 18 miljard euro. Naast grote stukken landbouwgrond, zeebodem en kustlijn, bezit de Crown Estate ook grote hoeveelheden winkelpanden. Zo mag de Britse koning een aantal restaurants van McDonald’s en een handvol zaken van Starbucks tot zijn eigendom rekenen.
De koning is niet betrokken bij besluiten over het beheer van het vastgoed. Dit in tegenstelling tot zijn privé-eigendommen, waaronder de paleizen Balmoral en Sandringham.
De Crown Estate meldt dat het buiten Londen een regionale portefeuille van winkelpanden ter waarde van 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro) bezit. Dit bestaat uit meer dan 650.000 vierkante meter commercieel vastgoed in zeventien winkelcentra in en om steden als Leeds, Liverpool en Oxford.
In London bezit de Crown Estate bovendien zo'n 930.000 vierkante meter aan kantoor- en winkelruimte, alsmede gelegenheden voor horeca en vrijetijdsbesteding en woonruimte. Daarmee is de Crown Estate naar eigen zeggen een van de grootste vastgoedbezitters in het westen van Londen. Dit vastgoed is bij elkaar ongeveer 7,7 miljard pond (8,8 miljard euro) waard, stelt de organisatie.
In de winkelcomplexen en overdekte winkelcentra buiten London verhuurt de Crown Estate panden aan zeven restaurants van McDonald's, vier filialen van Starbucks en vijf van Subway. Ook andere Amerikaanse fastfoodreuzen huren bij de kroon, hieronder vallen onder andere Pizza Hut, KFC, Five Guys en Burger King.
De complexen bevatten daarnaast tien winkels van het Britse warenhuis Marks & Spencer en zes van de Ierse modeketen Primark. Lingerie- en seksspeeltjeswinkel Ann Summers heeft een winkel in het winkelcentrum Westgate in Oxford, evenals Victoria's Secret.
Andere winkels die zijn vertegenwoordigd in de portefeuille van de Crown Estate zijn Pandora, Apple, TK Maxx, Urban Outfitters, Build-a-Bear, Peloton en Vans. Ook bevatten de complexen bioscopen en bowlingbanen.
Foto: Getty Images/Alexander Spatari
De winkelcomplexen en overdekte winkelcentra bevatten heel andere winkels dan zaken aan Regent Street in Londen, waar de Crown Estate ook winkelruimte verhuurt.
In een beleidsdocument stelt de Crown Estate dat alle winkeliers die ruimte in Regent Street huren, moeten voldoen aan eisen van "kwaliteit, erfgoed, stijl en succes."
De Crown Estate hanteert ook een lijst van bedrijven die zich niet in Regent Street mogen vestigen. Daarop staan onder andere nachtclubs, gokwinkels, casino's, sexwinkels, liefdadigheidswinkels, reisbureaus, discountwinkels, kapperszaken, tatoeagesalons, supermarkten en cafés.