President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) verdiende afgelopen jaar bijna 100 duizend euro minder dan zijn Duitse evenknie, Jens Weidmann.
Dat blijkt uit een vergelijking van de jaarverslagen van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Duitse Bundesbank, die beide donderdag werden gepubliceerd.
DNB-president Klaas Knot kreeg een salaris van 324.402 euro, tegen een beloning van 418.146 euro voor Jens Weidman, de president van de Bundesbank.
Zorg over beloning DNB-bestuurders
Uit het jaarverslag van DNB blijkt dat de commissarissen van DNB bij de overheid hun zorgen hebben geuit over een eventuele verlaging van de salarissen van de bestuurders van de centrale bank. Die moeten mogelijk omlaag door de wet die de beloningen in de (semi-)publieke sector aan banden legt. Het staat echter nog niet vast of DNB ook onder de wet zal vallen.
De commissarissen vrezen dat het lastiger wordt om goede bestuurders aan te trekken als de lonen omlaag gaan en heeft de overheid ook gewezen op de onafhankelijkheid van de centrale bank. De salarissen van de DNB-bestuurders varieerden vorig jaar van 275.226 tot 324.402 euro.
Minder winst DNB, meer winst Bundesbank
De staat krijgt op basis van de winst over 2013 een dividend van 1,12 miljard euro uitgekeerd van De Nederlandsche Bank. Dat is iets minder da de 1,98 miljard euro die werd overgemaakt in 2012.
De lagere uitkering hangt samen met een winstdaling bij DNB. Die zakte vorig jaar tot 1,18 miljard euro, tegen iets meer dan 2 miljard euro in 2012. Vooral de rentebaten van de centrale bank namen af, terwijl de kosten licht opliepen. De uitkering aan de Staat over 2013 was wel 300 miljoen euro hoger dan eerder werd geraamd.
De Duitse centrale bank heeft over 2013 juist een megawinst geboekt van 4,6 miljard euro, tegen 664 miljoen euro een jaar eerder.
De sterke winst, de hoogste sinds 2008, is volgens president Weidmann te danken aan het afnemen van de eurocrisis. De bank hoefde het bedrag aan risicoreserves niet verder te verhogen. Deze reserves bleven gehandhaafd op 14,4 miljard euro. In 2012 was er nog sprake van een verdubbeling van de reserves.
De Bundesbank haalt zijn winst voornamelijk uit rente-inkomsten. Die daalden overigens naar 7,3 miljard euro van 11 miljard in het jaar daarvoor, voornamelijk door de renteverlagingen die de Europese Centrale Bank vorig jaar doorvoerde.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl