- De Russische centrale bank heeft de beleidsrente verhoogd naar 16 procent.
- De hoop is dat hiermee de hoge inflatie van bijna 8 procent beteugeld kan worden.
- De Russische inflatie wordt mede gevoed door duurdere importen als gevolg van hoge militaire uitgaven.
- Lees ook: De Russische economie staat voor 3 obstakels die de groei belemmeren – investeringen, industrie en bevolking krimpen
De Russische centrale bank heeft de rente verder verhoogd naar 16 procent. Dat is het hoogste niveau sinds april 2022. Het is de vijfde renteverhoging sinds afgelopen zomer. De centrale bank wil met het verhogen van de leenkosten de hoge inflatie in het land bestrijden.
source: tradingeconomics.com
“De huidige inflatiedruk blijft hoog. De inflatie zal dit jaar naar verwachting dicht bij de bovengrens van de voorspelde bandbreedte van 7 tot 7,5 procent liggen”, zei de Russische centrale bank in een toelichting.
source: tradingeconomics.com
Dat de consumentenprijzen in Rusland harder stijgen dan beleidsmakers willen, komt mede door de forse uitgaven van het Kremlin aan de oorlog in Oekraïne.
Dure import voedt inflatie in Rusland
Rusland is voor de import van wapens en andere goederen deels afhankelijk van het buitenland. Doordat de Russische roebel dit jaar onder druk staat, worden importen relatief duur en dat jaagt het binnenlandse prijsniveau ook op.
Tegenover de Amerikaanse dollar is de roebel dit jaar verzwakt van een niveau van 70 roebel per dollar, naar circa 90 roebel per dollar.
De renteverhoging van de Russische centrale bank met 1 procentpunt kwam overeen met de verwachting van economen. Het zou wel de laatste renteverhoging kunnen zijn.
De centrale bankiers lieten weten dat de terugkeer van de inflatie naar het beoogde doel van rond de 4 procent in 2024, betekent dat de hogere leenkosten "gedurende een lange periode gehandhaafd moeten blijven".