- De centrale bank van Rusland houdt er rekening mee dat westerse sancties tegen het land worden aangescherpt.
- Gouverneur Elvira Nabiullina van de centrale bank geeft aan dat de economie van Rusland zich moet aanpassen.
- Russische bedrijven hebben nog altijd moeite om langetermijnfinanciering te vinden op kapitaalmarkten.
- Lees ook: Baas centrale bank van Rusland waarschuwt voor oververhitting – hoge inflatie mede gevolg van ‘oorlogseconomie’
De Russische centrale bank, die het Kremlin hielp de klap op te vangen van de ingrijpende sancties na de Russische invasie van Oekraïne, houdt rekening met hardere strafmaatregelen voor de economie van het land. Dat heeft gouverneur Elvira Nabiullina van de centrale bank gezegd in een interview met de Russische zender RBC News.
Het opnieuw organiseren van de Russische economie verloopt volgens haar “vrij snel” nu bedrijven zich aanpassen aan de sancties. De verleiding is daarom groot om te denken dat Rusland de ergste storm heeft doorstaan, aldus Nabiullina. Maar “we moeten voorbereid zijn op een grotere druk van sancties”.
Vrijdag werd nog bekend dat de Verenigde Staten harder gaan optreden tegen buitenlandse banken die de Russische oorlog in Oekraïne steunen. De nieuwe maatregel leek vooral gericht tegen Chinese banken, die bereid bleven het regime in Moskou met miljarden dollars aan kredieten te ondersteunen. De Europese Unie kwam eerder deze maand al met en twaalfde sanctiepakket tegen Rusland.
In het interview, waarin geen melding werd gemaakt van Oekraïne of de oorlog, zei Nabiullina dat grensoverschrijdende betalingen “een probleem voor veel bedrijven” blijven. Er zijn volgens haar ook “zeer ernstige” uitdagingen als het gaat om het vinden van langetermijnfinanciering.
"We kunnen niet zeggen dat we alle uitdagingen hebben beantwoord", moest Nabiullina toegeven. Toch zei ze dat ze "redelijk positief is over de ontwikkeling van de financiële sector" in Rusland.
De Russische economie loopt het risico oververhit te raken, gaf Nabiullina eerder deze maand aan in een toelichting op de beslissing van de centrale bank om de beleidsrente te verhogen naar 16 procent.
“De economie groeit zo snel omdat ze bijna alle beschikbare middelen gebruikt”, gaf Nabiullina in de toelichting aan. “Een hardnekkig hoge inflatie is het bewijs dat de economie is afgeweken van haar potentieel en onvoldoende capaciteit heeft om aan de snel stijgende vraag te voldoen.”
De Russische centrale bank probeert de economie af te koelen door de inflatie te temperen via het opschroeven van rentetarieven. Door lenen duurder te maken moet de economie worden afgeremd om prijsstijgingen beteugelen
"Stel je de economie voor als een auto. Als je sneller probeert te rijden dan volgens de autospecificaties is toegestaan, raakt de motor vroeg of laat oververhit en kunnen we geen lange afstand afleggen. Misschien rijden we wel hard, maar voor een korte periode", legde Nabiullina in de toelichting op het rentebesluit uit. "Wanneer de economie oververhit is, dat wil zeggen onvoldoende productie- en arbeidsmiddelen heeft, zal de productie van elk nieuw artikel steeds meer moeilijkheden en steeds hogere kosten met zich meebrengen."
Oekraïne krijgt ruim een miljard dollar aan financiële steun
Oekraïne heeft intussen weer ruim 1,3 miljard dollar aan financiële steun ontvangen. Volgens het Oekraïense ministerie van Financiën gaat het om een lening van bijna 1,1 miljard dollar van de Wereldbank, 190 miljoen dollar subsidie van Noorwegen, 50 miljoen dollar subsidie van de Verenigde Staten en 20 miljoen dollar subsidie van Zwitserland.
Oekraïne gebruikt het geld voor uitgaven die niet aan veiligheid of defensie zijn gerelateerd. Het gaat bijvoorbeeld om sociale uitkeringen en de lonen van ambtenaren. "Internationale financiële hulp levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van de financiële en economische stabiliteit van Oekraïne", aldus de Oekraïense minister van Financiën Serhiy Marchenko.