De Amerikaanse inflatie koelt steeds verder af. In oktober kwam het cijfer uit op 3,2 procent op jaarbasis, terwijl dat in september nog 3,7 procent was. Daarmee is de inflatie van heel ver gekomen: een jaar geleden stond er nog meer dan 7 procent op de borden.

Dit cijfer wordt nauw in de gaten gehouden door de Amerikaanse centrale bank, die als doel heeft de inflatie terug te brengen naar 2 procent. Het is daarmee indirect ook van groot belang voor beleggers, want de serie renteverhogingen – plus enkele rentepauzes – hebben dit jaar een stevig stempel gedrukt op het sentiment op de aandelenbeurzen.

Een hogere rente zet de beurskoersen over de hele linie onder druk, en vooral die van technologiebedrijven, die extra rentegevoelig zijn. Omgekeerd kunnen renteverlagingen (of het vooruitzicht hierop) de beurzen een impuls geven.

De markt prijst een rentepauze op 13 december als een zekerheid in

Een belangrijke graadmeter voor de marktverwachtingen over het beleid van de Federal Reserve is de zogeheten FedWatch-tool van CME Group.

Volgens deze peiling onder economen wordt de kans dat de Amerikaanse centrale bank op de laatste rentevergadering van dit jaar, op 13 december, het belangrijkste rentetarief handhaaft momenteel ingeprijsd op maar liefst 100 procent. Het lijkt dus een gelopen race.

Zakenbanken zijn verdeeld over de vraag wanneer de rente weer omlaag kan

Spannender wordt het wat er hierna met de rente gaat gebeuren. De kans op verdere renteverhogingen wordt klein geacht. Maar over de vraag wanneer de rente weer omlaag kan, zijn de meningen van zakenbanken behoorlijk verdeeld.

Analisten van UBS verwachten dat hier rond maart weer ruimte voor is. Hun collega's van Morgan Stanley houden rekening met op zijn vroegst juni, terwijl analisten van Goldman Sachs denken dat het nog zeker tot het vierde kwartaal kan duren voor de eerste stap.

Het laat maar weer eens zien dat het zelfs voor experts niet eenvoudig is om het beleid van de Federal Reserve te voorspellen.

De beleidsmakers van de Fed gaan omzichtig te werk. Ze maken gebruik van veel verschillende informatiebronnen om te bepalen welke stappen verstandig zijn.

Uiteraard zijn macro-economische cijfers van overheidsinstanties, zoals het maandelijkse Amerikaanse banenrapport of de inflatiecijfers, van grote invloed op het monetaire beleid.

Iets minder bekend, maar minstens zo invloedrijk, zijn artikelen van economen in wetenschappelijke tijdschriften van vooraanstaande universiteiten. Deze kunnen handvatten bieden hoe je moet omgaan met gebeurtenissen die een schok op de financiële markten teweeg brengen, zoals een wereldwijde pandemie, een torenhoge inflatie, geopolitieke spanningen, lage beleidsrentes en de opmars van AI en cryptomunten.

Het is interessant om te weten aan welke informatiebronnen het team van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve het meeste waarde hecht. Dat maakt het namelijk iets eenvoudiger om in te schatten wat volgende stappen van de centrale bank kunnen zijn.

Om die reden heeft de Bank for International Settlements, de mondiale koepel van centrale banken, onlangs een lijst opgesteld van de wetenschappelijke tijdschriften waar centrale banken, waaronder de Fed, maar ook de ECB, zich het meest door laten inspireren bij het bepalen van hun monetaire beleid.

De BIS selecteerde alleen de academische tijdschriften die daadwerkelijk het beleid van centrale banken beïnvloeden.

Top 10 van meest invloedrijke economische tijdschriften

Van de honderden wetenschappelijke tijdschriften die er in omloop zijn, resulteerde dat in de onderstaande top-10. Het is een ranglijst, waarbij het tijdschrift dat bovenaan staat, het meest invloedrijk is.

1. Brookings Papers on Economic Activity
Dit is een tijdschrift van The Brookings Institution, een non-profitorganisatie die objectief onderzoek doet naar overheidsbeleid. Er staan artikelen in over de Amerikaanse economie en de wereldeconomie.

2. The Quarterly Journal of Economics
The Quarterly Journal of Economics wordt samengesteld door twee zeer gerenommeerde universiteiten: Harvard en en de Universiteit van Oxford. Het is het oudste professionele economische tijdschrift in de Engelse taal en bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, met bijzondere aandacht voor macro-economie. In het laatste nummer staan onder andere artikelen over de Amerikaanse luchtvaart en auto-industrie en de ongelijke welvaartsverdeling tussen rassen in de VS.

3. Journal of Monetary Economics
The Journal of Monetary Economics is een van de meest prestigieuze economische tijdschriften ter wereld. De BIS omschrijft het als een 'toptijdschrift', dat het meest is gespecialiseerd is in het beleid van centrale banken.

4. American Economic Journal: Macroeconomics
In plaats van zich uitsluitend te concentreren op macro-economische theorieën, bekijkt de American Economic Journal: Macroeconomics de economie in samenhang met overheidsbeleid, onder andere op het gebied van de overheidsfinanciën en de arbeidsmarkt.

5. Journal of Political Economy
De Journal of Political Economy wordt uitgegeven door de Universiteit van Chicago en staat bekend als een van de oudste en meest prestigieuze economische tijdschriften. Het blad richt zich op onderwerpen op het gebied van economie en econometrie.

6. American Economic Review
De American Economic Review werpt een wat bredere, algemene blik op de economie. Zo staat er in het nummer van november een artikel over de invloed van overheidsregulering op innovaties van bedrijven.

7. Journal of Economic Literature
De Journal of Economic Literature brengt een verzameling van enorme hoeveelheden economisch onderzoek uit de hele wereld samen in één tijdschrift.

8. International Journal of Central Banking
De meeste economische tijdschriften uit deze lijst zijn afkomstig van universiteiten. Maar centrale banken hebben ook een eigen vakblad: de International Journal of Central Banking. Hierin staan artikelen over het beleid en theorieën van centrale banken.

9. Review of Economic Studies
De Review of Economic Studies is een van de vijf grootste economische tijdschriften ter wereld en staat vol artikelen over theoretische en toegepaste economie, die vooral door jongere economen zijn geschreven.

10. Journal of International Economics
Zoals de naam al aangeeft, richt het Journal of International Economics de blik op de hele wereld, waaronder de internationale handel, wisselkoersen en handelspolitiek.

LEES OOK: Gevolgen Amerikaanse renteverhogingen zijn nog niet helemaal voelbaar, waarschuwt een Amerikaanse obligatiebelegger – In deze obligaties ziet hij kansen