Drie weken geleden bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer al dat de nieuwe minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, en een meerderheid in het parlement hun best willen doen voor meer flexibele werktijden. Regeringspartij CDA riep werkgevers en vakbonden toen op binnen een halfjaar afspraken te maken, anders zou de partij met een initiatiefwet komen. Mogelijk zou samen worden opgetrokken met GroenLinks, die hiermee al langer bezig is.
In een interview met de Volkskrant melden de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) vrijdag dat ze inderdaad samen een initiatiefwet zullen indienen. Eerst willen ze nog overleg met sociale partners over hun Wet Flexibel Werken, die ze voor de kerst willen indienen bij de Raad van State.
Arbeidsproductiviteit
De twee Kamerleden verwachten dat de wet goed is voor de arbeidsproductiviteit, de gezondheid van mensen en het milieu. ,,Het gaat erom dat het werk gedaan wordt, het wanneer of waar maakt dan minder uit”, aldus Van Hijum.
Maar werkgevers stonden duidelijk niet te springen toen Van Gent eerder al aankondigde het recht op flexibel werken wettelijk te willen regelen. Ondernemersorganisatie VNO-NCW stelt ook nu weer dat het zaken zijn die werkgevers en werknemers onderling kunnen regelen.
Onderzoek
Het GroenLinks-Kamerlid schermde echter met onderzoek van het vorige kabinet. Daaruit bleek dat veel werknemers meer zeggenschap over hun werktijden en werkplek willen, maar daarin vaak worden gehinderd door hun baas.
Terwijl er volgens Van Gent ook voordelen zijn voor werkgevers. Hun werknemers staan minder in de file, kunnen arbeid en zorgtaken beter combineren en worden daardoor productiever. Ook kunnen ondernemers meer uren op de dag dienstverlening leveren als werknemers het werk meer verdelen over de dag; bijvoorbeeld tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds.
De vakcentrale FNV reageerde vrijdag opgetogen op het gezamenlijk initiatief van GroenLinks en CDA. ,,Het is een al lang gekoesterde wens van de FNV'', aldus cao-coördinator Catelene Passchier in een eerste reactie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl