Het overleg over de kabinetsbegroting gaat verder zonder het CDA en 50PLUS. De beide partijen hebben donderdag besloten uit de onderhandelingen te stappen. ChristenUnie, SGP, D66 En GroenLinks willen wel verder praten.
De oppositiepartijen kregen donderdagmiddag een nieuw voorstel voorgelegd van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Het voorstel kwam na langdurig overleg met D66-leider Alexander Pechtold op woensdagavond.
CDA-leider Sybrand Buma vindt het nieuwe voorstel onvoldoende. “Ik ga op basis van dit stuk niet onderhandelen.” Volgens hem verlaagt Dijsselbloem de lastenverhogingen voor volgend jaar van 2,7 miljard naar 2,6 miljard euro. “Het kabinet kiest voor pappen en nathouden en kleine verschuivingen. Dat is onverstandig.”
Buma hamert op een pakket dat zorgt voor meer werkgelegenheid en lastenverlichting. Als het kabinet daar alsnog voor kiest, staat de deur bij het CDA “altijd open”. Hij zei ook dat het kabinet geweten moest hebben dat het CDA hier niet mee zou instemmen.
Ook 50PLUS vindt het nieuwe voorstel niets bevat om die partij tegemoet te komen. “Het woord ouderen komt er niet in voor”, aldus Tweede Kamerlid Norbert Klein.
Knoop doorhakken
VVD-leider Halbe Zijlstra wil dat kabinet en oppositie de knoop zo snel mogelijk doorhakken. "Volgens mij is het het belangrijkste om nu tot besluitvorming te komen. Veel mensen zijn onzeker over wat er wel of niet gaat gebeuren. Dat vereist snel duidelijkheid, het liefst in samenspraak met de oppositie", aldus Zijlstra. Hij hoopt dat het overleg een akkoord oplevert, "maar zo niet, dan moeten we door".
Het geplande overleg donderdagavond van minister Dijsselbloem en de partijen die nog over zijn gaat niet door. Volgens D66-leider Alexander Pechtold hebben de partij die nog willen meedoen dat aan het kabinet laten weten.
De woordvoerder van Dijsselbloem bevestigt dit. Wanneer er wel wordt gesproken, is onduidelijk. Mogelijk gebeurt dat vrijdag, maar Dijsselbloem heeft ook verplichtingen in de ministerraad.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl