• Voor het vijfde jaar op rij stijgt de waarde van de niet-financiële bezittingen van Nederlanders.
  • Ruim de helft van de stijging komt voor rekening van de toenemende huizenprijzen, grond inbegrepen.
  • De totale waarde van olie- en gasreserves daalde juist door het stoppen van de aardgaswinning in Groningen.

De waarde van niet-financiële bezittingen in Nederland is in 2020 voor het vijfde jaar op rij gestegen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral omdat de huizenprijzen omhoog zijn gegaan.

Vorig jaar waren alle niet-geldelijke bezittingen samen 4,2 biljoen (4200 miljard) euro waard. Het gaat hier om bezittingen die niet financieel zijn, maar wel verkocht kunnen worden, zoals woningen, bedrijfsgebouwen, oliereserves en grond.

Ruim de helft van de niet-financiële bezittingen betreft woningen, grond inbegrepen. De totale waarde hiervan bedroeg vorig jaar 2,4 biljoen euro, 173 miljard euro meer dan in 2019.

Omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen, beslaan woningen een steeds groter deel van het totaal aan niet-geldelijke bezittingen. De totale waarde van olie- en gasreserves is juist gekrompen in de afgelopen vijf jaar vanwege het besluit om te stoppen met de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding: CBS
Afbeelding: CBS

Huizenprijzen dit jaar naar verwachting 15% hoger

ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar nog sneller gaan stijgen dan de bank eerder had voorspeld. Dat komt doordat de prijzen worden gestuwd door het gebrek aan aanbod en mede daardoor nu al sneller oplopen dan gedacht.

Nu schatten economen van ABN AMRO dat de prijzen dit jaar met 15 procent oplopen en in 2022 met 10 procent. Bij een vorige schatting rekende de bank nog op een stijging van 12,5 procent in 2021 en een van 5 procent het jaar erop. Rabobank verhoogde zijn ramingen vorige maand naar vergelijkbare niveaus.

Lees verder: Huizenprijzen dit jaar naar verwachting 15% hoger – tekort aan woningen is wel iets kleiner geworden