- Het aantal werknemers in Nederland met een vast contract is de afgelopen twee jaar met 213 duizend toegenomen, aldus het CBS.
- De sectoren met de sterkste stijging van het aantal vaste contracten zijn de overheid en de zorg.
- Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is sinds het eerste kwartaal van 2023 aan het dalen.
- Lees ook: Heb je moeite om een nieuwe baan te vinden? 6 dingen die je mogelijk fout doet
Het aantal vaste werknemers is de afgelopen jaren flink aan het groeien, in twee jaar tijd is het aantal mensen met een vast contract met 213 duizend gestegen. De sector met de sterkste stijging van het aantal vaste contracten is de overheid, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
In de bedrijfstak openbaar bestuur en overheidsdiensten is het aantal vaste werknemers de afgelopen twee jaar met 71 duizend toegenomen. Ondanks deze toename bleef het percentage vaste werknemers bij de overheid vrijwel gelijk, omdat hier in dezelfde periode ook het aantal werknemers met een flexibel dienstverband toenam.
In de zorg steeg dit percentage wel. In deze bedrijfstak nam het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie af en kwamen er 60 duizend vaste werknemers bij.
In de overige bedrijfstakken waren de verschillen in het aantal vaste arbeidsrelaties ten opzichte van twee jaar eerder naar verhouding klein.
Het aantal werknemers met een vast dienstverband neemt al een aantal jaar toe, net als het aantal zelfstandigen. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam sinds de pandemie toe, tot bijna 2,8 miljoen in het eerste kwartaal van 2023, maar is sinds begin vorig jaar aan het dalen.
In totaal waren er in het tweede kwartaal van 2024 9,8 miljoen werkenden, waarvan 5,5 miljoen vast werknemers, 2,7 miljoen met een flexibel dienstverband en 1,6 miljoen zelfstandigen.