Het overheidstekort over vier kwartalen tot en met de eerste drie maanden van dit jaar komt uit op 2,9 procent van het bruto binnenlands product.
Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag
De Nederlandse overheid had in het eerste kwartaal van dit jaar een positief saldo van 4,5 miljard euro. Het is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2008 dat de inkomsten van de overheid hoger zijn dan de uitgaven. Het CBS schrijft het overschot vooral toe aan de veiling van frequenties voor mobiele communicatie, die 3,8 miljard euro opbracht.
Nationalisatie SNS Reaal buiten begrotingssaldo
De nationalisatie van SNS Reaal heeft geen effect op het overheidssaldo. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stak in februari weliswaar 2,2 miljard aan kapitaal in SNS Reaal en leende het bedrijf 1,1 miljard euro, maar per saldo is de waarde van het bedrijf hoger dan het kapitaal dat de overheid erin heeft gestoken.
“Volgens de Europese boekhoudregels is de kapitaalsteun dan geen uitgave maar een investering in een bedrijf. Hierdoor is er geen effect op het overheidssaldo”. stelt het CBS.
Toch 6 miljard bezuinigen
De bijstelling voor 2013 is eenmalig en heeft geen gevolgen voor het verwachte tekort voor volgend jaar en voor de opdracht die het kabinet zich heeft gesteld om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen.
Het kabinet zal de CBS-berekening naar verwachting niet zien als een meevaller. De 3,7 miljard euro die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën begin februari op tafel moest leggen om de bank te redden, zijn nog steeds uitgegeven.
De redding van SNS is met de nieuwe CBS-berekening niet ineens goedkoper uitgevallen, maar door een andere boekhoudkundige berekening hoogstens minder belastend voor het begrotingstekort.
Dijsselbloem: geen meevaller
Het lagere begrotingstekort is dan ook geen meevaller, stelde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een reactie op het CBS-cijfer. Dijsselbloem gaf vrijdag aan dat het volgens hem puur een kwestie is van technische definities en meent dat het uiteindelijk niet uitmaakt, aangezien de rekening die is betaald om de SNS-bank overeind te houden even hoog blijft.
Het kabinet heeft die operatie, van ruim 3 miljard euro, meteen afgeboekt, zoals moest, aldus Dijsselbloem voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Hij wacht af wat het Europees statistiekbureau Eurostat ervan vindt.
Ook Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) stelde dat het CBS-nieuwtje ,,helaas niets betekent voor de overheidsfinanciën. Het gaat over de manier waarop de gedwongen crisisaankoop van SNSbank boekhoudkundig wordt geadministreerd en of dat wel of niet meetelt. Maar dat geld, 3,7 miljard euro, hebben we wel moeten uitgeven.''
Hoewel de CBS-berekening ,,helaas niets afdoet aan de werkelijkheid dat Nederland een structureel begrotingsprobleem heeft'', zou het volgens Asscher wel een ander gevolg kunnen hebben. ,,Het betekent misschien wel iets voor de manier waarop er naar Nederland wordt gekeken. Dat is misschien toch prettig.''
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl