- Veilingsite Catawiki heeft in 2020 voor het eerst sinds de oprichting winst gemaakt.
- De coronacrisis heeft de groei van Catawiki versneld, onder meer in Italië en Frankrijk.
- Een investering van 150 miljoen euro wil Catawiki onder meer gebruiken om de Duitse markt te bestormen.
5,4 miljoen euro. Dat bleef er in 2020 onder de streep over voor Catawiki. De veilingsite schijft daarmee voor het eerst sinds de oprichting zwarte cijfers, schrijft De Telegraaf op basis van de jaarrekening.
De coronacrisis heeft de verkopen van Catawiki flink gestimuleerd. Er werd voor 466 miljoen euro aan spulletjes geveild via het platform, 34 procent meer dan in 2019. Dat resulteerde in een omzet van bijna 77 miljoen euro, tegenover ruim 56 miljoen euro het jaar ervoor.
Catawiki is in 2008 opgericht door René Schoenmakers en Marco Jansen. Het bedrijf begon als catalogus waar verzamelaars stripboeken en postzegels konden kopen en verkopen en groeide door tot een veilingsite voor bijzondere objecten.
Nadat investeerders 85 miljoen euro in Catawiki staken, was de Asser onderneming enkele jaren op rij het snelstgroeiende internetbedrijf van Europa. Maar de verliezen stapelden zich ook op.
Transformatie onder Ravi Vora
In 2018 ging het roer om onder de nieuwe CEO Ravi Vora. Hij transformeerde het online veilinghuis van een geldverbrandende groeibriljant in een gestroomlijnde winstmachine.
"Door de lockdowns zagen we het bezoek aan onze sites toenemen. Maar we zien nu ook wel het omgekeerde", zegt Vora tegen De Telegraaf. "Nu de offline wereld weer opengaat, daalt de activiteit online. We zullen ook dit jaar groeien, maar niet in het tempo van vorig jaar."
Catawiki is de afgelopen tijd hard gegroeid in Italië en Frankrijk. In 2020 behaalde veilingsite voor het eerst meer omzet in Frankrijk dan in thuisland Nederland.
Catawiki wil groeien in Duitsland
Voor dit jaar richt Vora zijn pijlen op Duitsland, de grootste economie van Europa. De investering van 150 miljoen euro die Catawiki eind vorig jaar binnenhengelde, moet daarbij helpen.
"We hebben een draaiboek ontwikkeld, dat we nu willen inzetten in andere markten, zoals Duitsland, maar ook Spanje en het Verenigd Koninkrijk", aldus Vora.
Ook blijft het bedrijf geld steken in de Nederlandse en Belgische markt. Die zijn in coronajaar 2020 met respectievelijk 30 procent en 50 procent gegroeid.
[activecampaign form=30]
Lees meer over succesvolle ondernemers:
- Jitse Groen richtte als ‘tamelijk luie’ student Thuisbezorgd.nl op, 20 jaar later is hij de bezorgkoning van de wereld – en miljardair
- Sytse Sijbrandij wilde eerst niks weten van investeerders, nu is zijn bedrijf GitLab $2,75 miljard waard – dit is zijn verhaal
- Ali Niknam wil alleen superslimme mensen bij Bunq: ‘Wij durven te kiezen voor een bepaalde cultuur’
- Pieter Zwart begon Coolblue op een Rotterdamse zolderkamer, nu is hij multimiljonair – dit is het verhaal van de ‘Nederlandse Jeff Bezos’