De beste manier om te zorgen dat de kredietmachine in Europa op gang komt, is banken dwingen hun eigen vermogensbuffers te versterken. Dat betekent mogelijk wel pijn voor aandeelhouders.

De Europese Centrale Bank kondigde de afgelopen weken een reeks maatregelen aan om de slappe kredietverlening in de eurozone aan te jagen. Dit in de hoop dat hiermee de matige economische groei en de lage inflatie aangepakt kunnen worden.

Goedkope financiering voor banken is momenteel het belangrijkste wapen van de ECB. Als banken extreem goedkoop bij de centrale bank kunnen lenen, hebben ze in principe middelen om goedkoop krediet aan bedrijven en consumenten te verstrekken. Dat zou investeringen uit bestedingen moeten aanjagen.

Kredietmachine banken hapert

Maar het wil nog niet erg vlotten met de kredietgroei. Banken kunnen goedkoop lenen bij de ECB, maar blijven op hun geld zitten. Dit komt mede doordat hun eigen financiële buffers relatief laag zijn en ze daardoor bijvoorbeeld voorzichtig zijn met het verstrekken van risicovolle kredieten aan het midden- en kleinbedrijf.

Oplossing voor deze patstelling is een versterking van de eigen buffers van banken, stelt hoogleraar Casper de Vries van de Duisenberg School of Finance, in een interview met economenplatform Me Judice. Ofwel: banken moeten met aandelenemissies zelf vers geld ophalen om hun eigen vermogen te versterken.

Dit laatste zal niet erg populair zijn bij aandeelhouders van banken. Bij de uitgifte van nieuwe aandelen moet de winst over meer aandelen worden verdeeld, zodat er per aandeel minder winst is. Dit zet meestal druk op de beurskoers van aandelen.

Banken niet aangepakt na kredietcrisis

Europa heeft volgens De Vries na het uitbreken van de kredietcrisis verzuimd banken te dwingen hun buffers te versterken, zoals in de Verenigde Staten wel is gebeurd. De eurozone dreigt hierdoor, net als Japan in de jaren 1990, opgescheept te worden met zogenoemde 'zombiebanken'.

Komende november, als de uitslagen van de zogenoemde 'stresstests' voor banken bekend zijn, heeft de ECB volgens De Vries een laatste kans op dit recht te zetten. De centrale bank zou alle banken in Europa moeten dwingen om hun vermogensbuffers te versterken. Dat geldt volgens de hoogleraar ook voor Nederlandse en Duitse banken. Want alleen dan gaat het krediet weer vloeien.

Zie het video-interview met Casper de Vries van MeJudice.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl