Een ex-werknemer van een verzekeraar krijgt bijna een kwart miljoen euro schadevergoeding vanwege burn-out.
Volgens directeur Jan Warning van het FNV-bureau is een dergelijk bedrag nog nooit eerder uitgekeerd in een burn-out zaak. De man was werkzaam bij verzekeraar Nieuwe Hollandse Lloyd in Woerden, dat in 2005 werd overgenomen door SNS Reaal.
Hij belandde in 2000 gedeeltelijk in de WAO en viel in 2003 definitief uit door wat de FNV noemt “een ziekmakende mix van een onaanvaardbaar hoge werkdruk, te weinig ondersteuning, haperende automatiseringssystemen en een beroerde werksfeer.”
Het bedrag is volgens Warning zo hoog omdat de man nog relatief jong was en een hoog inkomen had. Maar bij de tot standkoming van het bedrag speelden ook andere zaken mee: “Het is een rekenkundig model waarbij gekeken wordt naar derving van inkomsten, aanvulling op het pensioen en medische kosten die niet door de verzekering worden gedekt. Ook of de man bijvoorbeeld
hobby’s had die hij nu niet meer kan uitoefenen of nu een tuinman nodig heeft omdat hij de heg niet meer kan knippen,” legt Warning uit.
SNS Reaal wil geen inhoudelijk commentaar geven op de hoogte van de schikking of de omstandigheden die een rol speelden bij de toekenning ervan. De woordvoerder wil alleen kwijt dat het “een zaak uit het verleden betreft en SNS Reaal als bedrijf zijn verantwoordelijkheid wil nemen.”
Dit geval staat niet op zich. FNV Bureau beroepsziekten is in onderhandeling met dezelfde werkgever over een schadevergoeding voor een accountmanager die ook met een burn-out is uitgevallen.
Warning ziet momenteel geen opwaartse trend in de hoogte van schadevergoeding voor beroepsziekten. Wel denkt hij dat het aantal claims zal toenemen. "De voorzieningen op het gebied van arbeidsongeschiktheid worden door de overheid erg uitgekleed. Als iemand arbeidsongeschikt wordt, is het moeilijk om rond te komen. Daarom zullen meer mensen een schadevergoeding van het
bedrijf dat ze arbeidsongeschikt heeft gemaakt, gaan eisen," zegt de FNV-directeur.