- De Nederlandse Vereniging van Banken komt met een advies aan Nederlanders om een bepaalde hoeveelheid contant geld achter de hand te hebben.
- Het advies heeft te maken het risico op het tijdelijk uitvallen van het digitale betalingsverkeer in extreme situaties, zoals een cyberaanval.
- Maar hoe bewaar je contant geld veilig in huis?
- Lees ook: Deze bankbiljetten zijn het lastigst om te vervalsen: biljet van €50 op derde plaats
De Nederlandse Vereniging van Banken adviseerde deze week om cash geld in huis te hebben, voor het geval het betalingsverkeer platgelegd wordt door hackers. Geldmaat, het bedrijf dat pinautomaten beheert, zag nog diezelfde dag een – overigens kleine – toename van het aantal cashopnames, zo meldde het bedrijf aan de NOS.
Er komt overigens pas in het eerste kwartaal van volgend jaar een meer gedetailleerd advies over de hoeveelheid contant geld die je in huis zou moeten hebben. Maar wat doen mensen thuis met contant geld? Waar berg je het op, en hoe zit het eigenlijk met de verzekering?
“Mensen stoppen geld vaak in laatjes tussen de sokken en het ondergoed,” zegt Jasper Brinkman van Feenstra Beveiliging desgevraagd tegen Business Insider Nederland. Echt handig is dat niet, want inbrekers weten dat ook en halen dus niet zelden je hele kast overhoop.
Een andere populaire plek is onder het matras, maar ook dat is, net als het nachtkastje, de secretaire en de bureaula, een voor de hand liggende plek.
Iets creatiever is onder een la of achter een schilderij, maar eigenlijk is een kluis toch de beste optie, zegt Brinkman. "En dan wel een verankerde kluis die je niet onder je arm mee naar buiten neemt. Inbrekers hebben een hekel aan alles wat tijd kost."
Mocht je niet in een kluis willen investeren - een goede kluis is namelijk niet goedkoop - dan adviseert Brinkman vooral om het geld over verschillende plekken in huis te verspreiden. "Zorg wel dat je een manier hebt om alle plekken terug te vinden. En ja, wij adviseren natuurlijk vooral om je huis goed te beveiligen met camera's en alarmsystemen."
Huis beveiligen tegen inbraak, als je cash bewaart
Je huis beveiligen tegen inbraak is ook wat de verzekeraars adviseren. Een kluis wordt soms wel aangeraden, maar het is geen voorwaarde om gestolen contant geld te claimen bij de verzekeraar. "Het is aan de consument om te bepalen wat de veiligste plek in hun huis is om cashgeld te verstoppen. Wij adviseren daarnaast iedereen om zorg te dragen voor de beveiliging van de woning om de kans op diefstal te verkleinen", aldus de woordvoerder van verzekeraar Centraal Beheer.
Je inboedelverzekering vergoedt cash geld dat gestolen is, maar alleen als je aan kunt tonen dat je het geld ook legaal hebt verkregen. Zwart geld is dus niet verzekerd, maar geld dat je van je rekening haalt wel.
Belangrijk is dat je je pinbonnetje of een ander bewijs bewaart, want zonder bewijs doet de verzekering niets. "Of in ieder geval een bankafschrift waar een opname uit blijkt", laat de woordvoerder van verzekeraar Allianz Direct weten.
Vervolgens verschilt het per polis welk bedrag je vergoed krijgt. Bij Centraal Beheer Verzekeringen is maximaal 1.250 euro verzekerd. Bij Allianz Direct is 1.000 euro aan contant geld verzekerd. Er bestaat bij geen van de verzekeraars de mogelijkheid om het bedrag te verhogen.
Het kan echter ook voorkomen dat verzekeraars veel lagere bedragen dekken onder de inboedelverzekering van 500 euro of 250 euro. Het is dus verstandig om dat te checken, als je grotere bedragen aan contant geld in huis haalt.
Het maakt niet uit of je contant of papiergeld in huis haalt. Papiergeld is misschien gemakkelijker op te bergen, maar dat geldt ook voor goud. En je hoeft je geen zorgen te maken dat metaal gemakkelijker op te sporen is. Brinkman: "Ik heb nog nooit gehoord dat een inbreker met een metaaldetector een woning is binnengegaan."