Economische modellen die uitgaan van gedragsreacties van mensen, kunnen zeepbellen op de beurs en andere crises goed beschrijven. Dat is waardevol voor beleidsmakers.
Voorspellen is lastig, vooral als het de toekomst betreft. Ook voor de zogenoemde ‘gedragseconomie’ geldt dat modellen vaak niet in staat zijn om ontwikkelingen nauwkeurig te voorspellen.
Toch heeft de gedragseconomie grote voordelen ten opzichte van andere methoden, bij het in kaart brengen van crisissituaties en zeepbellen op de beurs, stelt hoogleraar economische dynamica UvA-NIAS Cars Hommes tegenover discussieplatform Me Judice.
In de gedragseconomie wordt gekeken hoe individuen omgaan met verwachtingen. Die blijken zelden gebaseerd op rationele afwegingen. Meestal gaan individuen uit van enkele simpele aannames en zijn ze sterk gevoelig voor kuddegedrag.
Zeepbellen op de beurs
Op basis van deze uitgangspunten is de gedragseconomie volgens Hommes goed in staat te beschrijven hoe zeepbellen zich ontwikkelen. Dat is iets anders van precies voorspellen wanneer een zeepbel barst, maar biedt wel genoeg houvast voor beleidsmakers om actie te ondernemen.
Waar het om gaat is dat je beleid kunt maken om te voorkomen dat schadelijke ontwikkelingen escaleren, meent Hommes. Zie het video-interview met Me Judice.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl