• Werken aan je persoonlijke branding kan extra nuttig zijn in tijden dat het economisch minder goed gaat.
  • Het draait er dan om de dingen waarin je extreem goed bent, goed voor het voetlicht te brengen.
  • De Amerikaanse auteur Cindy McGovern noemt 5 manieren om jezelf als merk op de kaart te zetten.
  • Lees ook: 6 tips om je baan te houden als je vreest voor een afkoeling van de economie

Het is een goed moment om onmisbaar te zijn op het werk, nu de economische onzekerheid lijkt toe te nemen.

Het kan in dit verband geen kwaad om aan je persoonlijke branding te werken, aldus Cindy McGovern, consultant en auteur van het binnenkort te verschijnen boek ‘Sell Yourself’. 

Jezelf onmisbaar maken op het werk begint met hoe je jezelf elke dag presenteert, schrijft McGovern. Denk hierbij aan iets simpels als het doorkammen van je haar voordat je een Zoom-meeting induikt. Of dat je eerst even de slaap uit je ogen wrijft voor je live gaat. 

McGovern noemt 5 manieren om jezelf als merk op de kaart te zetten.

1) Maak een plan en richt je op datgene waar je goed in bent

Wie met een plan werkt, heeft "meer kans om de gewenste indruk te maken", schrijft McGovern. "Als je alleen vertrouwt op je natuurlijke charme en persoonlijkheid zonder een doordacht persoonlijk merk op te bouwen, wordt het moeilijker om jezelf neer te zetten op de manier waarop je gezien wilt worden."

Hierbij is het belangrijk om je te richten op je kernvaardigheden, of "superkrachten", zoals McGovern ze noemt. Daarvoor moet je ze wel eerst identificeren. 

"Wat kun jij beter dan de mensen met wie je samenwerkt, zelfs je baas?", aldus de auteur. "Waarvoor bellen je vrienden je altijd op? Waar voel je dat je echt heel goed in bent – iets waarvan je merkt dat anderen dat echt niet hebben? Dat zijn je superkrachten."

2) Stem je merk af op de doelstellingen van een bedrijf

Van werknemers wordt vaak verwacht dat zij "merkambassadeurs" zijn voor hun werkgevers en het imago van het bedrijf eer aan doen.

"Als je je persoonlijke merk invult, neem dan de tijd om te evalueren hoe dat op je werkgever zou kunnen overkomen", schrijft McGovern.

Wees niet bang om je hand op te steken voor taken die buiten je functieomschrijving vallen. Als je problemen voor je werkgever kunt oplossen, moet je die kans grijpen.

3) Wees 'the whole package'

Mensen zien anderen over het algemeen als een "package", aldus McGovern. Als voorbeeld noemt ze 'de perfecte bruidegom': een goede baan, goede looks en nog aardig ook. Als hij wel een goed baan zou hebben en er knap uit zag, maar heel vervelend zou zijn, dan zou hij zich niet kwalificeren als perfecte bruidegom.

Dit geldt ook op de werkvloer. Door alle facetten van je merk te belichamen, word je sneller gezien als de 'ideale werknemer.'

"Het merk is het volledige pakket van hoe je eruitziet, maar ook hoe je reageert, hoe je communiceert en hoe je anticipeert op de behoeften van anderen", aldus McGovern. Als iemand verwacht dat je een e-mail binnen twee uur beantwoordt, doe dat dan niet pas na 4 uur.

4) Neem geen onnodige risico's

Als je inconsequent bent, ben je een blok aan het been voor leidinggevenden, omdat ze nooit weten welke 'jij' ze kunnen verwachten. 

"Je kan je merk ruïneren door er slordig mee om te gaan", waarschuwt McGovern. "Het kan je geloofwaardigheid om zeep helpen en je kunt zelfs je baan verliezen. Je zult keihard moeten werken om het vertrouwen terug te winnen van degenen die in jouw merk geloofden."

"Als je niet aan de zelf gewekte verwachtingen voldoet, zal dat een negatieve impact hebben op de mensen om je heen, met name je collega's. En laat dat nou net cruciaal zijn voor het bouwen van je persoonlijke merk."

5) Zet jezelf op de kaart

Zelfpromotie is een van de lastigste onderwerpen op het werk vanwege de schaamte rond opschepperij. Om je vaardigheden toch zichtbaar te maken, heeft McGovern een paar tips. 

Volgens de auteur gaan mensen maar weinig op zoek naar kansen om hun talent te delen. "Ik hoor dit veel van organisaties waar ik mee werk. Ze denken: 'Mijn werk spreekt voor zich.' Mijn antwoord is altijd: 'Het laat niet luid genoeg van zich horen.'"

Werknemers kunnen ontevreden worden, als hun kwaliteiten niet worden erkend. McGovern draait de zaken om en vraagt altijd: "Heb je het zichtbaar gemaakt? Weten ze dat je dat gedaan hebt? Of doe je het gewoon stilletjes en ga je dan om zeven uur 's avonds naar huis? Zorg ervoor dat je dat aspect van je merk op de kaart zet; laat het je werkgever of manager zien."

Om jezelf te promoten, moet je op je werk naar mogelijkheden zoeken om je talenten te tonen wanneer dat nodig is. 

"We voelen ons op de een of andere manier beschaamd om onze eigen talenten te promoten. Maar er is een manier om dat te doen zonder opschepperig te zijn. En dat is wat ik mensen wil meegeven: als je je talenten niet deelt, heeft niemand er iets aan."

LEES OOK: Hoe je over het trauma van een vorige baan heen kan komen – en er zelfs van kan groeien