- Veel mensen hebben hun carrière radicaal omgegooid sinds het begin van de coronapandemie.
- Als je een heel ander beroep overweegt, moet je goed nadenken over je beslissing, maar je niet laten leiden door angst.
- Insider vroeg aan vier loopbaanexperts waar mensen die een switch willen maken, op moeten letten.
- Lees ook: Dit zijn 5 manieren om aan je persoonlijke branding te werken en waardering te krijgen voor de kwaliteiten die je uniek maken
Als je werk een sleur begint te worden, kan het helemaal omgooien van je carrière heel aanlokkelijk zijn: een nieuwe werkomgeving in misschien wel een hele nieuwe sector, nieuwe vaardigheden leren, nieuwe collega’s ontmoeten en misschien zelfs meer geld gaan verdienen.
Vraag het maar aan de miljoenen mensen wereldwijd die een radicale carrièrestap hebben gezet sinds het begin van de coronapandemie. In de VS wordt in dat kader gesproken over “The Great Resignation” en dat betekende voor veel mensen echt een heel nieuw begin, zo blijkt uit een in juli verschenen rapport van organisatieadviesbureau McKinsey.
Voor het rapport zijn meer dan 13.000 werknemers ondervraagd in zes verschillende landen en ongeveer de helft van de 2.800 ondervraagden die in de afgelopen twee jaar hun vaste baan hebben opgezegd, is in een andere sector aan de slag gegaan.
“De pandemie heeft voor een grote omwenteling gezorgd”, zegt Dorie Clark – coach, consultant en schrijver van het boek “The Long Game – tegen Insider. “Veel mensen zijn echt heel anders over hun leven gaan nadenken en stelden zich veel bredere vragen, niet alleen ‘wat verwacht ik van mijn werk?’, maar vooral ook ‘hoe moet mijn leven eruit zien?'”
Als je zelf ook een carrièrestap overweegt, dan ben je waarschijnlijk geholpen bij advies over hoe je zo'n stap goed kunt overzien. Hoewel er veel goede informatie beschikbaar is over hoe je het best een switch kan maken - over de vaardigheden die je nodig hebt voor verschillende sectoren, gesprekken met loopbaancoaches, je netwerk en het op orde krijgen van je financiën — is het veel moeilijker het echte gesprek te voeren over alle uitdagingen die je waarschijnlijk te wachten staan.
Insider sprak met loopbaanexperts over waar mensen die een radicale carrièrestap overwegen, op moeten letten. Hieronder behandelen we een aantal belangrijk punten.
Als je niet tevreden bent met je huidige baan, laat je dan niet verleiden tot een promotie
Er zijn veel verschillende redenen waardoor je ontevreden kan zijn over je werk: je baas is een micromanager of je bent bezig met een proces waar geen eind aan lijkt te komen. Dat hoeft lang niet altijd te leiden tot een radicale ommezwaai, want soms kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Bijvoorbeeld een overstap naar een nieuw team of het werken aan een nieuwe opdracht. (Waarover verderop in dit artikel meer.)

Foto: malerapaso/Getty Images
Maar volgens experts moet je wel drastische actie ondernemen als je dag in dag uit erg ongelukkig bent op je werk. Negeer dat stemmetje dat zegt dat je een radicale carrièrestap moet zetten niet, en laat je ook niet verleiden tot een promotie bij je huidige werkgever, zegt professor HR-management Maria Kraimer van Rutgers University.
Uit onlangs door haar uitgevoerd onderzoek blijkt dat mensen die weer een opleiding willen gaan volgen en een heel nieuw carrièrepad willen inslaan, veel minder geneigd zijn die stap daadwerkelijk te zetten als ze promotie krijgen bij hun huidige bedrijf.
"Ze maken sneller vooruitgang, krijgen loonsverhoging en zitten dan vast aan een baan en carrièrepad omdat ze succes hebben", zegt Kraimer. "Maar dan realiseren ze zich 10 tot 15 jaar later dat ze dit helemaal niet wilden doen, toen niet en nu niet."
Een promotie kan weliswaar helpen je op korte termijn beter te voelen, maar je moet voorkomen dat een nieuwe titel en een hoger salaris je op een carrièrepad houden dat helemaal niet bij je past.
Denk goed na over de gevolgen van een carrièrestap, maar laat je niet leiden door angst
Van beroep veranderen is een risico dat je niet zomaar kan nemen. Veel mensen die al halverwege hun carrière zijn, kunnen zich het verlies aan tijd en inkomen om nieuwe vaardigheden aan te leren niet veroorloven.
Maar los van de tijd en het geld, kost het leren van een nieuw beroep veel mentale energie: je stapt uit je comfortzone en dat voelt lang niet altijd even makkelijk. Dat is niet per se slecht, want uit onderzoek blijkt dat je er persoonlijk door kan groeien en meer kan leren. Maar afhankelijk van je levensfase heb je misschien niet de mogelijkheid om daar goed mee om te gaan.
"We kunnen niet oneindig dingen doen, onze aandacht is beperkt", zegt cognitief wetenschapper Sian Beilock, voorzitter van Barnard College, en de schrijver van "Choke: What the Secrets of the Brain Reveal About Getting It Right When You Have To" tegen Insider.
Voordat je die stap zet moet je goed nadenken over hoe je persoonlijke leven erdoor beïnvloedt wordt en hoeveel tijd en energie je overhoudt voor familie en vrienden.
"Het is misschien niet het juiste moment voor je", zegt Beilock.
Maar ze waarschuwt ook dat je je niet door angst moet laten leiden. Uit haar onderzoek blijkt dat we beter met moeilijke situaties om kunnen gaan en beter presteren als we daar op een andere manier naar gaan kijken.
Middelbare scholieren bleken beter te scoren bij een test en minder bang te zijn, nadat ze een tekst hadden gelezen waarin werd uitgelegd dat lichamelijke opwinding - een hoge hartslag en zweet in de handpalmen - een manier is om je voor te bereiden op een belangrijke taak en dat stress zo kan worden gekanaliseerd dat het leidt tot betere prestaties.
"De belangrijkste gesprekken voer je met jezelf", zegt ze. "Je kan werken aan je innerlijke rust en leren om een carrièreswitch positief tegemoet te treden in plaats van met angst."
Maak goed onderscheid tussen 'push' en 'pull'-factoren
Waarom wil je stoppen met je huidige beroep?
Presentator Morra Aarons-Mele van de podcast "Anxious Achiever" en oprichter van marketingbureau Women Online raadt mensen aan goed stil te staan bij de reden waarom ze willen vertrekken.
Ben je iets binnen de organisatie of het beroep waarin je werkzaam bent echt zat (push factoren) of voel je je aangetrokken tot een nieuwe baan, omdat het opwindend is en je de sprong wilt wagen (pull factoren)? Er zijn geen verkeerde redenen, maar Aarons-Mele benadrukt dat het belangrijk is om te beseffen waarom je de stap wilt zetten.
Als je het idee hebt dat er sprake is van een push factor, kijk dan ook of je het plezier in je huidige werk kunt terugvinden. Misschien kan je niet goed met je baas opschieten of heb je teveel videovergaderingen.
"Dit zijn dingen die je kan veranderen, zonder dat je een heel nieuw carrièrepad in hoeft te slaan", zegt Aarons-Mele.
Het kan de moeite lonen om met je werkgever in gesprek te gaan over een verandering van team, een nieuw project of niet meer deelnemen aan bepaalde vergaderingen.
Wees geduldig en wees niet bang om weer een beginner te zijn

Foto: Dorie Clark
Succesvolle carrièreswitches komen zelden van de ene op de andere dag tot stand, zeker niet als je overstapt naar een andere sector waar je nauwelijks ervaring hebt en weinig contacten. De beste manier om te beginnen is je huidige baan aanhouden en dan je avonden en weekenden besteden aan projecten waarmee je je voorbereidt op een baan in de door jou gewenste sector. Op die manier behoudt je nog even je inkomen voor je in het diepe springt.
"Om goed beslagen te ijs te komen is het waarschijnlijk een goed idee iets meer tijd te nemen dan je eigenlijk zou willen", zegt coach en consultant Dorie Clark.
En hoe spannend je je nieuwe baan misschien ook vindt, probeer je status als nieuwkomer te omarmen.
"Je zal waarschijnlijk een of twee stappen terug moeten zetten om er uiteindelijk weer eentje vooruit te kunnen zetten in je nieuwe werkomgeving", zegt Clark. "Het is onlosmakelijk verbonden met het proces."