- De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC, BBB hebben een akkoord gesloten over de Voorjaarsnota.
- Er lage forse financiële opgaven waar de partijen het over eens moesten worden.
- De onderhandelingen zijn van dinsdag op woensdag de hele nacht doorgegaan.
- Lees ook: NSC-minister wil kiesstelsel flink aanpakken: Kamerleden worden gekozen via provincies
De coalitie heeft een akkoord bereikt over de Voorjaarsnota. PVV-leider Geert Wilders meldt dit op X, en een bron bevestigt het aan het ANP. De partijen hebben vanaf dinsdag de hele nacht door onderhandeld.
“Er is een deal”, schrijft ook BBB-leider Caroline van der Plas op X. “Na 10 dagen en de afgelopen 25 uur zijn we het eens over #voorjaarsnota.” Ze deelt een blije foto met haar secondant Henk Vermeer. “Het waren bijzonder lange onderhandelingen, maar we zijn eruit”, meldt VVD-leider Dilan Yesilgöz.
Dat het moeilijk zou worden om een compromis te vinden waar alle vier de coalitiepartijen zich in kunnen vinden, was al langer duidelijk. “Dat wordt een ingewikkelde puzzel om te leggen”, zei premier Dick Schoof in januari over de Voorjaarsnota.
Meer geld naar defensie, maar ook lagere energiebelasting
De financiële opgaven waren dan ook talrijk. Op Justitie klonk bijvoorbeeld een roep om honderden miljoenen euro’s voor gevangenissen, op Defensie lagen wensen voor miljardeninvesteringen en op Financiën was nog een oplossing nodig om de btw-verhoging op cultuur en sport te voorkomen.
De voorjaarsnota voorziet onder meer in verlaging van de energiebelasting, extra geld voor de kinderopvang en sociale advocatuur, maar ook voor defensie en veiligheid, en bevriezing van de sociale huren. DIT valt op te maken uit lijstjes die de partijleiders zelf via social media hebben gedeeld.
PVV-leider Geert Wilders is met name "blij en trots" dat de geplande huurstijging van sociale huurwoningen voor dit jaar en volgend jaar is voorkomen. Door een verhoging van de huurtoeslag krijgen de armste mensen bovendien meer geld in de portemonnee.
BBB pronkt met extra geld voor boeren, ter verzachting van stikstofmaatregelen die eraan zitten te komen. Daarnaast is de partij tevreden met geld dat beschikbaar komt voor infrastructuurprojecten in de regio, met name de Nedersaksenlijn, en met het terugdraaien van de hogere accijns op alcohol en btw op zuivel.
VVD-leider Dilan Yesilgöz meldt dat de huurwet is afgezwakt, zodat de rem op de huurstijging in het middensegment voor minder huizen gaat gelden. Ook is zij blij met 1,1 miljard euro extra voor defensie en veiligheid. "Dit doen we zonder de rekening door te schuiven naar volgende generaties."
Geld lijkt deels te komen van oude budgetten die niet zijn uitgegeven
Waar het geld voor al deze extra investeringen en lastenverlichtingen dan wel vandaan komt, wordt uit de geplaatste berichten nog niet duidelijk. Ingewijden zeggen dat niet getornd is aan de financiële kaders die zijn afgesproken in het coalitieakkoord.
Tegenover de extra uitgaven die worden gedaan in de Voorjaarsnota staan ook bezuinigingen, al blijft onduidelijk waarop en hoeveel. "Je zult zien dat er ombuigingen zijn", zei VVD-leider Dilan Yeşilgöz, die hiermee verwees naar het Haagse jargon voor bezuinigingen. Net als de andere fractieleiders weigerde ze te vertellen welke.
"Besturen is ook altijd verantwoordelijkheid nemen. Er zitten ook altijd dingen tussen die je misschien niet had gewild", aldus Yeşilgöz. De strenge begrotingsregels die zijn afgesproken in het coalitieakkoord zijn volgens haar overeind gebleven.
Na afloop van het marathonoverleg ontweken de coalitieleiders vragen over de financiële dekking. Zij beloven dat hier donderdag na de ministerraad meer over bekend wordt gemaakt. Op de vraag of er pijnlijke maatregelen zijn genomen, antwoordde Caroline van der Plas van BBB: "Dat ligt er maar aan voor wie dat geldt." De suggestie van een journalist dat achter de schermen is afgesproken om nog niets over bezuinigingen bekend te maken, spreekt ze niet tegen.
Ook Nicolien van Vroonhoven van NSC blijft onduidelijk over de dekking. De duofractievoorzitter houdt het erop dat "iedereen in zijn eigen pijngrens" heeft gekeken. PVV-leider Geert Wilders laat nog het meeste los hierover. De extra uitgaven worden "voor een groot deel" betaald uit "loon- en prijsbijstelling". Daarmee bedoelt hij dat geld wordt gebruikt dat ministeries niet konden uitgeven en dat de jaarlijkse groei van de uitgaven bovendien wat is ingedamd.