- De stijging van cao-lonen is in april wat lager uitgekomen dan in de voorgaande twee maanden.
- Wel ging het nog altijd om een historisch gezien zeer sterke loonstijging van bijna 5 procent op jaarbasis.
- De stijging van de cao-lonen valt dit jaar naar verwachting fors hoger uit dan de inflatie.
- Lees ook: Gemiddeld uurloon steeg in 2023 met 7%: grootste sprong in 45 jaar
De loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in april verder afgenomen, meldt werkgeversclub AWVN. Volgens de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers kwamen de loonafspraken vorige maand uit op gemiddeld 4,8 procent op jaarbasis.
In maart en februari was dat nog respectievelijk 5,6 procent en 6,3 procent, zo blijkt uit de cao-kijker van de AWVN.
De werkgeversvereniging, die betrokken is bij het merendeel van de Nederlandse cao’s, signaleert sinds afgelopen zomer een dalende trend in de loonafspraken. Wel is de stijging van cao-lonen historisch gezien nog altijd zeer hoog.
De gemiddelde loonafspraak in 2024 bedraagt nu 5,6 procent. Hoewel het jaargemiddelde daalt, ligt het nog steeds veel hoger dan in de afgelopen veertig jaar. In april werden 35 cao-akkoorden afgesloten, waaronder 170.000 werknemers vallen.
Het looncijfer van de AWVN geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao's vallen in de komende twaalf maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten. De cijfers van de AWVN worden nauwlettend in de gaten gehouden door De Nederlandsche Bank (DNB). Een sterke loongroei zou de inflatie namelijk weer kunnen aanwakkeren. De centrale bank verklaarde echter eerder al de kans hierop klein te achten.
Hoge inflatie lokt golf van loonstijgingen uit
De sterke loonstijgingen zijn een reactie op de forse stijging van de inflatie die in 2022 zeer hard opliep. Sinds 2023 is een dalende trend ingezet bij de inflatie en dat is nu ook met vertraging enigszins terug te zien bij de stijging van cao-lonen op maandbasis.
De onderstaande tabel laat de jaarontwikkeling van respectievelijk de inflatie en de cao-lonen in het bedrijfsleven zien vanaf 2020, inclusief de prognose van het Centraal Planbureau (CPB) voor 2024.
Te zien is dat de ontwikkeling van de cao-lonen (donkerblauwe lijn) vanaf 2021 in eerste instantie fors achterliep bij de inflatie, maar dat dit in 2023 is omgeslagen. Naar verwachting is de gemiddelde stijging van de cao-lonen in het bedrijfsleven dit jaar met een plus van 6 procent voor het tweede achtereenvolgende jaar fors hoger dan de gemiddelde prijsstijging van 2,9 procent.