• De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2024 met bijna procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.
  • De sterke loonstijging in Nederland is één van de redenen dat er zorgen blijven over de relatief hoge inflatie.
  • Terwijl de inflatie in de rest van Europa afkoelt, ligt de gemiddelde prijsstijging in Nederland nog steeds ruim boven de 3 procent.
  • Lees ook: Hoge looneis van 7% jaagt inflatie aan, waarschuwt DNB-baas Klaas Knot

In het derde kwartaal van zijn de cao-lonen gemiddeld met 6,8 procent toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Hiermee is, samen met de loonstijging van het slotkwartaal van 2023, sprake van de sterkste loongroei in jaren. Als je de loongroei corrigeert voor de inflatie ligt de zogenoemde reële loongroei op 3,1 procent.

Lonen in de particuliere sector zijn in het derde kwartaal toegenomen met gemiddeld 7,3 procent. Bij gesubsidieerde instellingen, die voor het merendeel bestaat uit cao’s in de zorg, stegen de lonen met gemiddeld 7,1 procent.

Voor de overheid gingen de cao-lonen met respectievelijk 5,4 procent omhoog in het afgelopen kwartaal.

Vooral in de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed zijn medewerkers er in het derde kwartaal van dit jaar flink op vooruitgegaan, namelijk meer dan 12 procent. Dat zijn de woningcorporaties, legt CBS-econoom Frank Notten uit. Personeel daar had eerder nog niet zoveel loonstijging ontvangen. Volgens Notten is dit dus een soort inhaalslag.

De horeca behoort met een plus van bijna 11 procent ook tot de grootste stijgers van het derde kwartaal. Dat is vooral te danken aan het opgeschroefde minimumloon, stelt Notten.

Sterke loonstijging vormt risico voor inflatie in Nederland

Deze stijging van de lonen vormt volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) een risico voor de inflatie en kan deze verder aanwakkeren. Vakbonden hebben looneisen tot 7 procent neergelegd voor 2025 en volgens Knot kan dat de prijsstijgingen in Nederland aanjagen, omdat bedrijven zullen proberen hogere kosten door te berekenen.

Werkgevers uitten onlangs hun zorgen over het feit dat de lonen hard omhoog blijven gaan. "De sterk stijgende loonkosten kunnen de concurrentiepositie en gezondheid van Nederlandse bedrijven verzwakken", waarschuwde werkgeversvereniging AWVN.

Nederland heeft op dit moment al de op een na hoogste inflatie in de eurozone. De inflatie in ons land bedroeg volgens de Europese meetmethode 3,3 procent in september. De gemiddelde inflatie in de eurozone zwakte afgelopen maand af naar 1,8 procent op jaarbasis.

Volgens het CBS zijn de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak in september met 6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met een prijsstijging van 5,6 procent in augustus.

“Terwijl de inflatie in Europa gestaag afneemt richting de gewenste 2 procent, begint de inflatie in Nederland juist weer te stijgen”, zei de DNB-president hierover.

LEES OOK: FNV stuurt aan op vier dagen werken en 7% loonsverhoging voor komend jaar