- Een Canadees project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zou vervroegd kunnen worden uitgevoerd, om Europa sneller te kunnen bevoorraden.
- Daarmee zou het bedrijf in 2028 kunnen beginnen met leveren, zei topman Leo Power van het bedrijf LNG Newfoundland and Labrador.
- Ondertussen blijft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom veel gas leveren aan Europa via de pijplijn door Oekraïne, zo blijkt uit gegevens van de beheerder.
- Lees ook: VS gaat extra vloeibaar aardgas leveren aan Europese Unie, om Russische afhankelijkheid te verminderen
Een project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) voor de kust van de Canadese provincie Newfoundland zou vervroegd kunnen worden uitgevoerd om sneller gas te kunnen leveren aan Europa als alternatief voor Russisch gas.
Het bedrijf achter het project heeft sinds de Russische invasie van Oekraïne al veel interesse gehad van potentiële kopers in Europa, waaronder Duitsland.
Het project van LNG Newfoundland and Labrador om aardgas uit de offshoreolieproductie te winnen en vloeibaar te maken, zou met twee jaar kunnen worden vervroegd. Daarmee zou het bedrijf in 2028 kunnen beginnen met leveren, zei topman Leo Power van het bedrijf. De exportterminal zal jaarlijks 2,6 miljoen ton vloeibaar gemaakt aardgas kunnen produceren.
Lees ook: Europese Commissie wil in 2027 helemaal af van Russische olie en gas
Het project zou het voordeel hebben dat Newfoundland, de meest oostelijk gelegen provincie van Canada, bijna de helft van de afstand tot Europa is dan de lng-terminals in de Golf van Mexico. Ook wordt de fabriek aangedreven door waterkracht, waardoor de uitstoot minimaal zou blijven, aldus Power.
Gasprojecten hebben tijd nodig
Canada heeft momenteel geen lng-fabrieken en hoewel er talloze projecten zijn voorgesteld, is er momenteel slechts één in aanbouw voor de kust van de Stille Oceaan. De Canadese regering is echter wel in gesprek met Europese landen om hen uiteindelijk aardgas te leveren, zei Jonathan Wilkinson, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, vorige week.
Gasprojecten op de Atlantische Oceaan kampen met grote uitdagingen. Een voorstel van Énergie Saguenay voor een lng-fabriek in Quebec werd door zowel de federale als de provinciale overheid afgewezen. Het plan van Pieridae Energy voor een lng-fabriek in Nova Scotia die gas uit Alberta zou gebruiken, is volgens topman Alfred Sorensen nog op zoek naar een investeerder om door te kunnen gaan.
De Verenigde Staten kondigden vorige week al aan dit jaar nog minimaal 15 miljard kubieke meter extra vloeibaar gemaakt aardgas meer te leveren dan vorig jaar. De extra levering is goed voor 8 tot 10 procent van de hoeveelheid gas die Europa nu nog jaarlijks van Rusland afneemt.
Rusland blijft vooralsnog veel gas leveren
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom blijft veel gas leveren aan Europa via de pijplijn door Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van gegevens van de Oekraïense beheerder van de pijpleiding. In de afgelopen dagen werd er gemiddeld meer dan 109 miljoen kubieke meter gas per dag geleverd aan Europa.
De leveringen van Gazprom liggen daarmee aan de bovenkant van de contractuele verplichtingen van het bedrijf. Eerder werd al bekend dat Gazprom in maart tot nu toe meer gas levert dan de periode daarvoor. Dat heeft te maken met het feit dat klanten vrezen dat de gaskraan door sancties of door schade aan de belangrijke gaspijplijn door Oekraïne dicht zal gaan. Daarom proberen ze wat reserves aan te leggen nu het nog kan.
De Europese gasprijs schommelt rond de 110 euro per megawattuur op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. Rond 09.30 uur steeg de gasprijs met 7 procent tot 109,70 euro per megawattuur. Kort na de Russische invasie in Oekraïne werd voor gas nog een recordprijs van 345 euro per megawattuur betaald.
Rusland is de belangrijkste leverancier van aardgas voor Europa. Door de oorlog in Oekraïne probeert de Europese Unie sneller van zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te komen.
De Russische president Vladimir Poetin eiste vorige week dat klanten uit "onvriendelijke landen", waaronder de EU-lidstaten, voortaan hun gas afrekenen in roebels. De eis om in roebels te betalen kan worden gezien als dreigement van het Kremlin om de gaskraan dicht te draaien.