- Camperen is ongekend populair. Nederlanders kopen en huren massaal kampeervoertuigen.
- De camper biedt ongekende vrijheid, maar vereist ook planning voor een vakantie.
- Vooral vakanties naar Noord-Europa eisen meer planning dan je zou verwachten.
Je bent eruit, je wil met de camper op vakantie. Alleen nu nog bepalen waar de reis naartoe gaat. Wordt het Zuid-Frankrijk, Spanje of misschien wel Italië om te genieten van de zon? Of gaat de reis richting het noorden, naar landen als Finland, Zweden of Noorwegen. Daar kun je extra genieten van de natuur en de vrijheid die de camper je daar geeft.
Waar de reis ook heen gaat, we geven je wat tips en tricks om rekening mee te houden als je met de camper eropuit trekt.
“Allereerst moet je eraan denken wat voor soort vakantie je wilt gaan houden”, zegt Frans Hoofwijk, expert bij camperverhuurplatform Camptoo (dat met de overname van Out2Camp 400 voertuigen in Scandinavië toevoegde). “Als je naar het zuiden trekt, kom je eigenlijk in een gespreid bedje terecht. Daar ga je heen als je echt vakantie wilt gaan houden. Je trekt naar het noorden om op avontuur te gaan. Daar wil je van de natuur genieten en op plaatsen komen waar nog niemand is geweest.”
Met de camper naar Zuid-Europa
Dat het zuiden aanvoelt als een gespreid bedje komt doordat de landen en mensen daar zijn ingesteld op toerisme. Ze leven er in sommige gevallen van en dat houdt in dat je camperbenodigdheden op heel veel plaatsen makkelijk kunt vinden. Je zal daar in de meeste gevallen op campings staan die alle voorzieningen in de aanbieding hebben. De meeste mensen die naar het zuiden gaan, kiezen voor één of enkele campings en blijven daar voor langere tijd staan.

Naar het noorden trekken, is een ander verhaal. Je bent er welkom met de camper, maar in die landen wordt eerder verwacht dat je weet waar je aan begonnen bent. Benodigdheden als gas en water zijn wat lastiger te vinden en hiervoor dient dan ook vaker een langere afstand gereden te worden. In ruil daarvoor mag je dan wel weer overal je camper parkeren voor een overnachting, mits je je aan wat basisregels houdt.
Zo moet je ervoor zorgen dat je minimaal 100 meter verwijderd bent van bebouwing en mag je niet overal zomaar een kampvuur bouwen. Kies je voor een plek in de vrije natuur, dan mag je maximaal één nacht op een locatie verblijven en moet je je standplaats achterlaten zoals je hem aantrof. Je bent te gast in de natuur en zo moet je er ook mee omgaan.
Overwinteren met de camper
Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om in het zuiden te overwinteren met de camper. Aangenamere temperaturen, wat meer zon en rust zijn aanlokkelijk. Dergelijke camperaars hoeven eigenlijk geen rekening te houden met andere dingen.
Mensen die ervoor kiezen om de winter door te brengen in het noorden moeten dat wel. “Om te beginnen moet je denken aan winterbanden en sneeuwkettingen, want in landen als Zweden worden wegen niet standaard schoongeveegd na sneeuwval. Zeker niet buiten de bebouwde kom”, vertelt Hoofwijk.

Sneeuw is een zekerheid, maar sneeuwschuiven is dat niet. Weet dus hoe je met een camper door de sneeuw moet rijden. Daarnaast is het ook zaak rekening te houden met de kou. “Veel mensen vergeten dat je ineens niet meer enkele weken met je gasvoorraad doet, maar deze er in een week doorheen stookt. Ook kunnen leidingen bevriezen, wat doe je dan? Zaken om aan te denken voordat je vertrekt.”
Ook is het handig om er rekening mee te houden dat een kleine Volkswagenbus met stoffen klapdak zijn warmte niet zo lang vasthoudt als een wat grotere camper. En zorg er altijd voor dat een raampje of twee openstaat tijdens het slapen. Dit gaat condens en vocht in de camper tegen. Vocht is de ergste nachtmerrie van elke camperaar.
Plannen, plannen en nog eens plannen
Het avontuur opzoeken in Scandinavië klinkt misschien als een reis die je op de bonnefooi doet, maar niets is minder waar. De planning begint al bij de heen- en terugreis. De kans is groot dat je die per boot aflegt. In dat geval moet er vooraf een plekje geboekt worden. “Je wilt niet bij de haven aankomen om vervolgens twee dagen te moeten wachten op een overtocht”, aldus Hoofwijk.
Ook het verblijf in de noordelijke landen vereist planning. Die begint al bij de supermarkt in Nederland. “Het is handig om houdbaar voedsel in blikjes of potjes mee te nemen. Ook diepvriesproducten zijn een goed idee. Boodschappen zijn namelijk flink duurder in Scandinavië.”
Vrijwel iedereen weet van die hogere prijzen, vooral op alcohol. Het lijkt daarom slim om de camper te vullen met wijn en bier. Maar dat is het niet altijd. Noorwegen, Zweden en Finland hebben bepaalde invoerquota’s waar ook jij je aan dient te houden. “De kans is klein dat ze juist jou controleren, maar het is behoorlijk lullig als je bij de grens de helft van je wijn en bier kunt inleveren, om deze vervolgens voor de hoofdprijs weer terug te moeten kopen in de lokale supermarkt.”
Ook moet je er volgens Hoofwijk van uitgaan dat je minimaal één keer tijdens je avontuur in de wildernis gaat kamperen. Het is handig als je dan van tevoren weet hoe je zelfvoorzienend kunt zijn.

En als laatste tipt de expert dat het misschien niet handig is om voor korte periodes naar het noorden af te reizen. Als je dat wel doet, dan zit je vooral achter het stuur omdat je zoveel mogelijk mooie plekjes wilt zien. De kans om er echt van te genieten ontgaat je dan.
Frankrijk hanteert strenge regels
Nu klinkt het alsof een reis naar het noorden planning vereist en dat je blindelings naar het zuiden kunt afreizen zonder dat je daar tegen problemen aanloopt. Dat is niet waar, want hoewel de zuiderlingen ingesteld zijn op camperaars, hebben ze wel wat regels om rekening mee te houden.
Zo zijn bijvoorbeeld de Fransen heel streng als ze erachter komen dat je in een te zwaar beladen camper rijdt. Check het gewicht van je camper voor dat je van huis vertrekt of voordat je de Franse grens overgaat, ook als je de kastjes alleen met eten hebt volgestouwd.
Gesnapt worden met enkele kilo’s overgewicht betekent einde vakantie, want dan mag het voertuig geen meter meer rijden. Er moet dan een dieplader komen waarop de camper zijn reis mag vervolgen. En die kosten worden niet vergoed door de verzekeraar.
Nog een voorbeeld: als je fietsen achterop je camper vervoert heb je een lading die uitsteekt. Dit moet duidelijk aangegeven worden met een bord. De meeste camperaars doen dat netjes, maar in Italië en Spanje eisen ze borden die specifiek zijn voor die landen. Je kunt er dus niet zomaar met een in Nederland goedgekeurd bord rondrijden.
Meer van deze regels vind je onder meer op de website van de ANWB.
Het komt er dus op neer dat je, zoals Hoofwijk zegt “naar het noorden gaat voor avontuur en naar het zuiden trekt voor vakantie.”
Gelukkig hoef je met een camper niet te kiezen, want je kunt beide doen. Je kunt zelfs op het allerlaatste moment nog een ruk aan het stuur geven en de vakantie helemaal omgooien. Die vrijheid heb je in een camper, maar vergeet niet de juiste maatregelen te treffen.
Lees meer over campers:
- Camper huren? Dit zijn de verschillen tussen verhuurplatforms als Camptoo, Goboony, PaulCamper en Indie Camper
- Dit vergoeden verzekeraars bij schade aan je auto, caravan, camper en tent bij een overstroming of ander natuurgeweld
- Tweedehands camper kopen? Dit kun je krijgen voor een budget tussen de €10.000 en €30.000
- De Cybertruck van Tesla wordt als camper ‘gepimpt’ met een speciale opbouw en dat levert meteen miljoenenorders op – neem een kijkje