Het idee om Californië onafhankelijk te maken van de Verenigde Staten kan in 2018 een serieuze politieke zaak worden.
De politieke splintergroepering ‘Yes California Independence Campaign’ wil dat de staat onafhankelijk wordt en heeft afgelopen maandag een stemmingsverzoek ingediend voor een wetswijziging, aldus nieuwssite The Sacramento Bee.
Als er een half miljoen handtekeningen worden verzameld, kan het voorstel in 2018 direct aan kiezers worden voorgelegd. Het gaat dan om het aanpassen van de grondwet van Californië, waarbij passages die de onafhankelijkheid van de staat in de weg staan worden geschrapt.
Toch blijft dit problematisch, want Amerikaanse staten hebben onder de federale grondwet niet het recht om zich af scheiden. Californië zou dus ook een amendement op de Amerikaanse grondwet nodig hebben, en daarvoor is de goedkeuring van de 49 andere staten nodig.
De voorgestelde stemming zou ook een peiling bevatten waarin kiezers aangeven of ze geïnteresseerd zijn in een Calexit. Als een duidelijke meerderheid zijn steun uitspreekt voor een Brexit-achtig vertrek uit de VS, is er een gerede kans dat er in 2019 een referendum komt over de vraag of Californië zich al dan niet moet afscheiden.
Louis Marinelli, voorzitter van de Yes California-campagne, beschreef de plannen onlangs tegenover Business Insider als een "tweevoudig opt-in" proces.
Het lijkt allemaal nogal vergezocht, maar het idee van de Calexit heeft wel vaart gekregen door de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten op 9 november. De Californische campagne werd een socialmedia-succes in de uren na het bekend worden van de verkiezingsuitslag. Sindsdien is het weer wat ingezakt.
De beweging kreeg aanvankelijk steun van Shervin Pishevar, een bekende investeerder in jonge bedrijven. Hij moedigde Californië tijdens de verkiezingsnacht op Twitter aan onafhankelijk te worden en bood steun voor de campagne. Maar Pishevar is daarna teruggekrabbeld.
Yes California houdt hoop en weet dat er grote uitdagingen zijn. Woordvoerder Marinelli wijst echter op de nieuwe situatie rond president Donald Trump. Californië stemde in grote meerderheid op Hillary Clinton. "Wie wordt er de volgende keer gekozen? Ik denk dat de mensen in Californië daar niet op zitten te wachten. Dus laten uit dat systeem stappen, zodat we redelijke, rationele politici kunnen kiezen."