Er wordt tegenwoordig zo veel gepraat over mentale gezondheid, dat je zou denken dat we inmiddels genoeg tips zouden hebben om onszelf gezond te houden.
Maar volgens coach en psycholoog Perpetua Neo werken de standaardadviezen niet bij iedereen. Yoga, mediteren en mindfulness zijn populair, maar als het niet bij je past, kan het voelen als nóg een extra punt op je to-dolijst.
“Daardoor raak je plotseling ontzettend gestrest door die focus op je mentale gezondheid”, zegt Neo tegen INSIDER.
Volgens Neo zijn er veel mensen die denken dat prestaties en mentale gezondheid lijnrecht tegenover elkaar staan en dat je slechts één van de twee kunt hebben. Dus werken die mensen hard door en zetten ze uiteindelijk zo veel druk op zichzelf, dat ze in een burn-out belanden.
Zelfs als ze iets doen om uit te rusten, zoals yoga of het nemen van een bubbelbad, lukt het ze niet om tot rust te komen omdat ze het gevoel hebben dat ze zo snel mogelijk weer aan het werk moeten gaan, om mee te kunnen komen met de rest van de wereld.
Dit kan er volgens Neo toe leiden dat ze accepteren dat ze zich altijd moe en aan het eind van hun latijn zullen voelen. Maar als ze zichzelf genoeg tijd zouden geven om op te laden, zouden ze zien dat ze wel degelijk iets aan hun eigen gemoedstoestand kunnen veranderen - en dat dit ook nog eens hun prestaties ten goede komt.
Een beloning is geen verwennerij
Neo zegt dat het onderliggende probleem is dat sommige mensen een beloning als verwennerij zien – dus als iets dat ze eigenlijk niet echt verdienen.
Om dat te illustreren legt ze uit dat sommige mensen het hebben van een burn-out zien als een cultureel geaccepteerde manier van functioneren. "Net zoals dat sommige mensen denken dat het prima is om een hoge studieschuld te hebben, omdat wel meer mensen die hebben", zegt ze. Maar dat iedereen die studieschuld heeft, betekent niet dat de last van de studieschuld niet zwaar op jouw schouders drukt.
Als je het goed aanpakt, kan het belonen van je eigen gedrag een geweldige manier zijn om jezelf te motiveren. En dat kun je zo simpel maken als je het zelf wilt: als het je lukt om je to-dolijst af te ronden, verdien je een stukje chocoladetaart.
"Iedere keer dat je dat doet, maken je hersenen dopamine aan. Daardoor krijg je het gevoel dat je het nog een keer moet doen", zegt Neo. "Daardoor word je langzaam maar zeker productiever, en je wordt er ook blij van. Dus dat is goed."
Ontspannen levert juist spanning op
Helaas zijn er ook mensen die het moeilijk vinden om zichzelf te belonen. Cherlyn Chong werkt met succesvolle vrouwen en merkt dat die vaak niet weten hoe ze zich moeten ontspannen.
"Als die vrouwen even niets te doen hebben en kunnen uitrusten, vinden ze dat helemaal niet leuk", zegt ze tegen INSIDER. "Het is alsof ze denken dat de wereld instort als ze niets doen."
Op het moment dat alles in hun leven rustig is, worden zij daar juist onrustig van omdat ze dat gevoel niet kennen. Ze worden boos op zichzelf en denken dingen als: "Je zult nooit goed genoeg zijn, iedereen ziet dat je niet geschikt bent voor dit werk." Hun oplossing is om harder te gaan werken, maar dat versterkt die interne stem alleen maar.
Mindful verwennen
Neo werkte ooit samen met olympisch atleet Peter Shmock en bedacht samen met hem een manier om jezelf mindful te kunnen verwennen.
Shmock geloofde er zelf altijd in dat meer sporten beter voor hem was, maar op een bepaald moment kwam hij met die gedachte niet meer verder: zijn prestaties werden niet beter. Toen realiseerde hij zich dat hij niet lui was als hij naar zijn lichaam luisterde, en dat als hij de tijd nam om uit te rusten door bijvoorbeeld meer te slapen, hij beter ging sporten.
Iedereen is weleens een beetje lui, zegt Neo, en dat is prima als je over het algemeen wel gedisciplineerd werkt. Als je op een grafiek naar je prestaties kijkt, worden die dan over het algemeen beter? Zo ja, dan zit je goed.
"Je hoeft je niet voor 130 procent in te zetten, want dan zit je snel thuis met een burn-out", zegt ze. "Het is ook niet haalbaar om non-stop een dieet te volgen zonder jezelf te belonen met iets lekkers."
En je hoeft ook niet het onmogelijke te bereiken voordat je jezelf beloont. Het is niet de bedoeling dat je jezelf als een mislukkeling ziet, alleen maar omdat je het ultieme doel dat je voor jezelf had gesteld nog niet hebt bereikt.
"Als we ons hardnekkig ergens in vastbijten, zitten we onszelf uiteindelijk alleen maar in de weg", zegt Neo. "Het leven hoeft niet alleen maar moeilijk te zijn."
[activecampaign form=20]
Lees meer over carrière:
- Als je allebei fulltime werkt, hoe houd je je relatie dan gezond? 3 tips van relatiedeskundigen
- Zo weet je of het tijd is voor een andere baan, volgens een HR-expert die 8 jaar voor Google werkte
- Zit je collega tegen een burn-out aan? Dit kun je doen om te helpen
- Met een hond of kat op kantoor sluit je sneller deals: ‘Klanten sturen onze hond Joep zelfs relatiegeschenken’