- Burgers verliezen steeds vaker juridische geschillen tegen gemeenten, zo blijkt uit onderzoek van de Raad voor de rechtspraak, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.
- Het aandeel gegrond verklaarde zaken, waarbij de burger in het gelijk wordt gesteld, daalde van 20 procent in 2012 naar 14 procent in 2020.
- De sterkste daling trad op bij belastingzaken. Zorgzaken winnen burgers juist vaker.
- Lees ook: Te laat reageren komt gemeente Utrecht duur te staan: bezwaarmaker sleept bijna €1 miljoen aan dwangsommen binnen
Een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente kan lucratief zijn. Maar burgers verliezen deze juridische geschillen steeds vaker, zo blijkt uit onderzoek van de Raad voor de rechtspraak, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.
Over de hele linie wint de gemeente steeds vaker. Het aandeel gegrond verklaarde zaken, waarbij de burger in het gelijk wordt gesteld, daalde van 20 procent in 2012 naar 14 procent in 2020.
De sterkste daling trad op bij belastingzaken. In 2012 won de burger ook hier 1 op de 5 geschillen. In 2020 ging het om 1 op de 10.
Zorgzaken worden juist steeds vaker gewonnen door burgers. Vermoedelijk komt dit door de introductie van de Wet maatschappelijke ondersteuning, die gemeenten meer verantwoordelijkheden geeft.