- Bunq zou voor het eerst externe financiering aan willen trekken.
- De internetbank is naar verluidt in vergevorderde gesprekken met een Britse partij die 160 miljoen euro wil investeren.
- Als onderdeel van de deal zou Bunq een Europees kredietbedrijf overnemen.
De unicorn-club heeft binnenkort mogelijk een nieuw lid: internetbank Bunq.
Volgens het Financieele Dagblad staat een Brits private-equityhuis op het punt om 160 miljoen euro te steken in het bedrijf van IT-ondernemer Ali Niknam. Bunq zou daarbij gewaardeerd worden op 1,6 miljard euro.
De naam van de investeerder is nog niet bekend. “Het zou gaan om een gespecialiseerd private-equityhuis uit de Londense City, een partij die ook veel bancaire kennis bezit”, aldus het FD. Niknam wilde niet reageren.
Het zou voor het eerst zijn dan Bunq ‘vreemd geld’ aantrekt. Sinds de oprichting in 2012 financiert Niknam de groei van zijn bedrijf uit eigen zak.
Dat doet hij met de winsten uit zijn andere bedrijf, domeinregistratie- en webhostingbedrijf TransIP. Niknam stak ruim 73 miljoen euro in Bunq, dat jarenlang grote verliezen maakte.
Veel concurrentie van andere neobanken
Bunq wil zich onderscheiden op het gebied van privacy en dienstverlening. Niknam profileert zijn bedrijf als IT-platform voor digitaal bankieren, waarmee klanten alles regelen met een app en de IT-systemen via zogenoemde API’s zijn opengezet voor andere programmeurs om bijvoorbeeld de rekening aan een boekhoudpakket te koppelen.
In 2012 was dit vernieuwend, maar in de loop de jaren zijn er andere internetbanken bijgekomen die vergelijkbare diensten aanbieden, zoals het Duitse N26 en de Britse fintechs Revolut, Monzo en Starling. Die bedrijven haalden honderden miljoenen op bij investeerders.
Bunq gaat nu voorzichtig mee in dat financieringsgeweld, al blijft Niknam de touwtjes stevig in handen houden. Volgens het FD verwerft de Britse partij slechts een klein minderheidsbelang.
Aantal Bunq-klanten is geheim
De afgelopen jaren is Bunq gestaag verder gegroeid. In april 2021 bereikte de internetbank een mijlpaal: de tegoeden van alle gebruikers samen kwam voor het eerst boven de 1 miljard euro uit.
Het aantal klanten houdt Bunq geheim, net als de omzet.
Duidelijk is wel dat de onlinebank drijft op de inkomsten van gebruikers. Particuliere klanten betalen 7,99 euro per maand voor een premium-account en een zakelijke rekening kost maandelijks 9,99 euro.
Geld stallen bij de ECB is duur
Probleem voor Bunq was de afgelopen jaren het stallen van de gebruikerstegoeden. Dat moet in principe bij de Europese Centrale Bank, maar die rekent daarvoor al jaren een negatieve rente. Dat kostte Bunq kapitalen.
Bunq zocht daarom naar veilige manieren om tegoeden weg te zetten, zoals staatsobligaties en de hypotheekmarkt.
De overeenkomst met de private-equitypartij biedt volgens het FD de oplossing. Als onderdeel van de deal zou Bunq namelijk een "middelgroot kredietbedrijf voor het Europees mkb" overnemen van de Britse investeerder. Daarmee kan Niknams internetbank eenvoudig kapitaal wegzetten.
Lees meer over Bunq:
- Ali Niknam wil alleen superslimme mensen bij Bunq en eist hoge prestaties: ‘Wij durven te kiezen voor een bepaalde cultuur’
- Bij Bunq moeten werknemers op taart trakteren als ze fout maken – tenzij je Ali Niknam heet, dan neem je gin-tonics mee
- Door een ongelukkige val brak Ali Niknam in 2012 zijn schedel – daardoor liep Bunq zo’n 2 jaar vertraging op