Neobank Bunq stapt in de hypotheekmarkt via een samenwerking met Venn, een geldverstrekker die is gelieerd aan de investeringstak van Nationale-Nederlanden.
Bunq neemt door Venn verstrekte hypotheken over als belegging. Zo hoopt de internetbank iets meer rendement te genereren op de tegoeden van klanten.
Bunq heeft volgens het Financieele Dagblad al voor 100 miljoen euro aan Venn-hypotheken op de balans gezet. Dat levert een rendement op van ongeveer 0,7 procent.
De Nederlandse neobank Bunq van ondernemer Ali Niknam wil anders zijn dan klassieke grootbanken, maar kiest nu toch voor een model waarbij tegoeden van klanten worden uitgezet via beleggingen die enig rendement opleveren.
In een toelichting over de keuze om te gaan beleggen in hypotheken zegt Niknam tegenover Het Financieele Dagblad: “Wat onze rekeninghouders willen, is soms tegenstrijdig met wat ik wil.”
Niknam wil liever inkomsten genereren met het abonnementsmodel van Bunq, waarbij klanten een vaste vergoeding betalen van maximaal 16,99 euro per maand.
Maar mede door de ongewone situatie op financiële markten past Bunq zijn verdienmodel toch iets aan.
Bunq parkeert tegoeden van klanten momenteel voor een flink deel in veilige staatsobligaties en rekeningen van Bunq bij de Europese Centrale Bank. Die beleggingen leveren echter verlies op door de negatieve rentes op kapitaalmarkten.
Lees ook: Bunq verdubbelt tegoeden van klanten in 2019 tot 433 miljoen euro.
Bunq belegt in veilige hypotheken
Om toch een beetje rendement te maken, heeft Bunq een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Venn Hypotheken, een dochter van de investeringstak van verzekeraar Nationale-Nederlanden.
Het idee is dat Venn hypotheken verstrekt en die deels doorplaatst naar Bunq. Ze komen dan als belegging op de balans van Bunq.
Bunq heeft volgens het FD al voor 100 miljoen euro aan Venn-hypotheken op de balans gezet. Dat levert een rendement op van ongeveer 0,7 procent, aldus de krant.
Niknam benadrukt tegenover het FD dat Bunq alleen relatief veilige hypotheken overneemt. Zo moet twee derde van de hypotheken die Venn bij Bunq doorplaatst, bestaan uit leningen met NHG-verzekering. Ook wil Bunq alleen beleggen in hypotheken waarbij de lening maximaal 80 procent van de woningwaarde bedraagt.
Lees meer over Bunq:
- Bij Bunq moeten werknemers op taart trakteren als ze fout maken – tenzij je Ali Niknam heet, dan neem je gin-tonics mee
- Door een ongelukkige val brak Ali Niknam in 2012 zijn schedel – daardoor liep Bunq zo’n 2 jaar vertraging op
- Ali Niknam wil alleen superslimme mensen bij Bunq en eist hoge prestaties: ‘Wij durven te kiezen voor een bepaalde cultuur’
- Door dit boek over de OKR-methode zag Ali Niknam de parallellen tussen Intel en Bunq