- Neobank Bunq leed over 2020 16,1 miljoen euro verlies, zo blijkt uit de jaarcijfers.
- Toch verwacht Bunq tegen het einde van dit jaar winstgevend te zijn. Meer overnames en internationale uitbreiding moeten daarbij helpen.
- Bunq haalde onlangs 193 miljoen euro op in een allereerste investeringsronde en nam ook de Ierse kredietverstrekker Capital Flow Group over.
Op vrijdag presenteerde Bunq de jaarcijfers over 2020. Deze toonde een verlies van 16,1 miljoen euro, ruim 16% meer dan over 2019. Maar Bunq blijft positief, want het verwacht tegen het einde van dit jaar winstgevend te zijn.
Die winstgevendheid moet mede komen door de overname van de Ierse kredietverstrekker Capital Flow Group. Het maakt het voor de bank namelijk mogelijk om een deel van de klanttegoeden in te zetten als leningen. Dat scheelt in de kosten van het geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB), die een negatieve rente rekent.
Vorig jaar betaalde Bunq een kleine 2 miljoen euro aan de ECB omdat het ongeveer 407 miljoen euro aan tegoeden had weggezet. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van alle klanttegoeden.
Klanten kunnen bij Bunq kiezen wat er met hun geld gedaan wordt. Ze krijgen bijvoorbeeld de keuze om hun vermogen in te zetten voor hypotheekovernames. Ook is het mogelijk dat een klant zegt dat er niets mee gedaan mag worden. Dan wordt het tegoed ondergebracht bij de ECB.
De verliezen van Bunq worden ook door eigenaar en CEO Ali Niknam gecompenseerd. Tot dusver heeft hij ruim 99 miljoen euro in zijn bedrijf gestoken. Over heel 2020 stak hij 27,1 miljoen in de neobank. Ook deed hij mee in de allereerste investeringsronde. Daarbij was hij goed voor nog eens 25 miljoen euro.
Groei door internationale uitbreiding en meer overnames
Bunq groeit hard door. Hoeveel leden het precies heeft, laat het niet weten, maar de inkomsten uit de betalende rekeninghouders stegen van 8,6 miljoen euro in 2019 naar 18,5 miljoen euro in 2020. Deze zijn goed voor een gezamenlijk vermogen van 812 miljoen euro. De gemiddelde Bunq-rekening bevat 3.115 euro.
De groei moet in de komende tijd vooral gaan komen uit landen als Frankrijk en Duitsland. Ook Spanje gaat vermoedelijk een grote rol spelen, want uit het jaarverslag blijkt dat Bunq daar ook een branchevergunning heeft verkregen.
Daarnaast liet Niknam in een eerder interview weten dat er waarschijnlijk nog wel een overname van een ander bedrijf zit aan te komen om de groei verder door te zetten. Welke bedrijven hij hiervoor op het oog heeft, liet hij niet weten.