- Neobank Bunq haalt 193 miljoen euro op met een nieuwe investeringsronde, waarbij voor het eerst een externe partij is betrokken.
- Het grootste gedeelte van de kapitaalfinanciering is gebruikt voor de overname van de Ierse kredietverstrekker Capital Flow Group.
- Business Insider sprak met CEO Ali Niknam over de plannen om de groei van Bunq te versnellen.
Neobank Bunq heeft voor het eerst in zijn bestaan geld opgehaald bij externe investeerders. Het gaat om een bedrag van in totaal 193 miljoen euro, zo maakte Bunq donderdag bekend. Het bedrijf wordt op 1,6 miljard euro gewaardeerd.
Investeringsmaatschappij Pollen Street Capital steekt geld in de bank van ondernemer Ali Niknam, die zelf ook voor 25 miljoen euro meedoet aan de nieuwe financieringsronde. Pollen Street Capital krijgt een belang van iets minder dan 10 procent in Bunq.
Een belangrijk onderdeel van de deal is de overname van kredietverstrekker Capital Flow Group, een Iers fintechbedrijf dat leningen aan het mkb verstrekt. Met deze overname was 141 miljoen euro gemoeid, zo geeft Niknam desgevraagd aan tegenover Business Insider. Er blijft dus iets meer dan 50 miljoen euro over voor toekomstige investeringen.
Wat Bunq wil doen met het resterende groeikapitaal kan Niknam nog niet precies zeggen: “We hebben een groeistrategie waar overnames een belangrijke rol in spelen en daar zijn we natuurlijk mee bezig. Alleen welke partijen we op het oog hebben, laat ik nog even in het midden.”
Het aanhaken van Pollen Street Capital betekent voor Niknam een breuk met het verleden: “Ik heb weleens geroepen dat ik liever een nier zou verkopen, dan dat ik een investeerder zou opzoeken, maar die tijd is voorbij. Bunq is op een punt aangekomen waarop het bedrijf klaar is voor een nieuwe groeifase. Daarbij is een investering enorm waardevol”, vertelt Niknam.
De topman heeft echter niet alleen gekeken naar wat er aan financiering kon worden opgehaald, maar ook wat een externe partij verder nog kon toevoegen: “Pollen Street Capital kon dat op meerdere vlakken. Niet alleen past het bedrijf enorm goed bij de waarden die wij belangrijk vinden, namelijk de klant te allen tijde vooropstellen, ook bood het een unieke kans door de overname van Capital Flow Group.”
Bunq gaat geld met geld verdienen, als klanten dat zelf willen
Duidelijk is wel dat de strategie van Bunq wordt aangepast. ‘The Bank of the Free’ zoals Bunq zichzelf graag noemt gaat meer werken zoals een reguliere bank. Spaartegoeden van klanten kunnen met de overname van kredietverstrekker Capital Flow Group namelijk worden ingezet als financieringsbron voor het verstrekken van leningen.
Op het eerste gezicht lijkt dat haaks te staan op de oorspronkelijke filosofie van Bunq, dat ooit beweerde geen geld te willen verdienen aan geld. “Het klopt dat we in eerste instantie geen geld willen verdienen aan geld, maar we willen ook geen geld verliezen aan geld. En zoals het nu gaat verliezen we ongeveer 0,8 procent, bestaande uit de negatieve rente bij de ECB en extra kosten op alle deposito’s die we hebben. Dat houdt in dat we zelf moeten bijspringen om het geld van onze klanten te kunnen stallen”, aldus Niknam.
“Daarnaast komt de stap die we nu zetten niet helemaal uit de lucht vallen", legt de CEO van Bunq uit. "We zijn al eerder begonnen met het overnemen van hypotheken.”
De stap naar meer een verdienmodel dat meer op dat van traditionele banken lijkt, is volgens Niknam vooral een wens van klanten. Die gaven steeds vaker aan dat ze wilden dat Bunq meer met hun geld ging doen. “Klanten wilden juist dat we het geld zouden investeren, zodat er aan verdiend kon worden. Maar we weten ook dat niet iedereen daar positief tegenover staat. En omdat we heel open en eerlijk zijn, bieden we al onze klanten dan ook de keuze wat ze willen dat er met hun spaargeld wordt gedaan. Freedom of choice noemen we dat.”
Ali Niknam stak al €99 miljoen in Bunq
Niknam had het aantrekken van een externe investeerder al eerder willen regelen, maar door de coronapandemie liepen de plannen wat vertraging op. “Als ik erop terugkijk, had ik eigenlijk negen maanden geleden al een deal met een investeerder willen sluiten. Maar we hebben bij Bunq de luxe dat we vanuit onze kracht kunnen werken. Dat betekent dat we rustig kunnen zoeken naar een geschikte partner. En daarbij horen wat mij betreft ook fysieke kennismakingen en gesprekken. Daarmee kan je echt goed bepalen of er een match is.”
Al met al is Niknam enorm trots op wat Bunq met inmiddels ruim 300 werknemers heeft bereikt: “Ik vind het heel mooi om te zien dat we de manier van denken hebben veranderd, dat we de grote jongens eigenlijk gedwongen hebben om zich aan te passen.”
Niknam heeft bij de huidige investeringsronde dan ook vol overtuiging zelf mee gedaan: “Hoeveel ik er nu in heb gestoken? Met de 25 miljoen euro van deze ronde staat de teller nu op 99 miljoen euro. Dus ja, dat komt neer op twee keer de loterij winnen en dan nog een beetje. Eigenlijk heel veel geld als je erbij stilstaat...”
[activecampaign form=30]
Lees meer over Bunq:
- Bij Bunq moeten werknemers op taart trakteren als ze fout maken – tenzij je Ali Niknam heet, dan neem je gin-tonics mee
- Ali Niknam brak in 2012 zijn schedel – daardoor liep Bunq zo’n 2 jaar vertraging op
- Bunq komt met een 'groene' betaalkaart: voor elke €100 die je uitgeeft, plant de internetbank een boom