Wat het Joint Investigation Team (JIT) betreft, is het zeker dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger. Uitvoerig onderzoek heeft aangetoond dat de installatie van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk was.
Dat hebben de onderzoekers van het JIT gezegd op een persconferentie in Bunnik. Het onderzoekscollectief Bellingcat was eerder al tot dezelfde conclusie gekomen.
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) spreekt van een ‘ernstige constatering’, die vrijdag in de ministerraad zal worden besproken. “Een belangrijk stuk van de puzzel is gelegd. Ik ben zeer onder de indruk van het vergaarde bewijs”, aldus Blok.
Premier Mark Rutte keert een dag eerder terug van de handelsmissie in India omdat hij aanwezig wil zijn bij de wekelijkse ministerraad op vrijdag. Daar worden de meest recente onderzoeksresultaten van het JIT besproken.
Meer informatie
Toch zijn de JIT-onderzoekers op zoek naar nog meer informatie. Ze vragen mensen die meer weten over de Russische legereenheid zich te melden, met name mensen die betrokken zijn geweest bij het gebruik van de Buk-lanceerinstallatie.
Ze willen antwoord op vier vragen. Wie maakte deel uit van de bemanning? Met welke instructie ging die bemanning op pad op de dag van de crash? Wie was verantwoordelijk? En wie heeft meer informatie over procedures en verantwoordelijkheden binnen de brigade?
Hoofdofficier en onderzoeksleider Fred Westerbeke gaat ervan uit dat degenen achter het neerhalen van vlucht MH17 binnen vijf jaar voor de rechter staan. "Het onderzoek zit in de laatste fase. We missen zeker nog informatie, maar het achterhalen daarvan gaat niet nog eens vele jaren duren", zei Westerbeke.
De zaak zal worden behandeld door de Haagse rechtbank, die voor de zittingen mogelijk uitwijkt naar de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.
Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om. In het Joint Investigation Team zitten onderzoekers uit alle getroffen landen: Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland.