Als je een bonus niet meeneemt bij de jaarlijkse belastingaangifte, riskeer je niet alleen een naheffing, maar ook een forse boete.
Een bonus wordt belast als inkomen in box 1. Dat betekent dat de bonus bij het reguliere inkomen wordt opgeteld en dat je er inkomstenbelasting over moet betalen.
Normaal gesproken houdt je werkgever loonbelasting in over het vaste salaris en de bonus. Maar wat nu als de bonus is verdiend in het buitenland? In een recente rechtszaak in hoger beroep stond een directeur marketing/sales voor de rechter omdat hij bonussen van bijna een ton (in euro’s) voor de Belastingdienst had verzwegen.
Hij was in Nederland in loondienst, maar kreeg die bonussen wegens werkzaamheden in de Verenigde Staten. De bonussen werden niet direct aan hem overgemaakt, maar naar een vriend van de marketing-directeur. Die maakte het geld vervolgens over naar een bankrekening van de marketing-directeur in Luxemburg.
Naheffing Belastingdienst
Na een tip kwam de Belastingdienst de bonussen op het spoor en legde de man een naheffing (box 1) over de bonussen op en moest hij nog vermogensrendementsheffing (box 3) betalen over de niet opgegeven Luxemburgse bankrekeningen; daarnaast kreeg de man een vergrijpboete van 50 procent van deze naheffing.
De man betwistte niet dat de bonussen niet waren meegenomen in de belastingaangifte, maar hij zei dat hij dat niet expres had gedaan. Hij had, aldus de man, altijd gedacht dat de bonussen in zijn jaaroverzicht waren opgenomen en dat er dus al belasting over was betaald.
Geheime rekeningen
Dat vond de rechter niet erg aannemelijk, omdat het geld naar Luxemburg was overgemaakt, waar toen nog het bankgeheim gold, en omdat hij zijn Luxemburgse rekeningen had verzwegen.
Het hof vond het ook ongeloofwaardig omdat de omvang van de bonussen - tussen de 15 en 30 duizend euro per jaar - relatief groot was ten opzichte van het reguliere jaarsalaris van 70 tot 90 duizend euro. Zoiets moet normaal gesproken wel opvallen, aldus het Hof.
Conclusie: de Belastingdienst had terecht een boete opgelegd vanwege het opzettelijk verzwijgen van inkomsten en vermogen.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl